Monday, February 26, 2024
HomeBlueApple iMac 5K Retina računar

Apple iMac 5K Retina računar


Trenutno najtraženiji All-in-One računar na svetu je stigao i na domaće tržište, a šta od njega možete da očekujete saznaćete u ovom tekstu…
Novi iMac sa Retina 5K ekranom ima isti dizajn kao i standardni iMac predstavljen u oktobru 2012. godine. Okviri iza ekrana tanki su samo 5 milimetara na ivicama, ali se šire ka centru kako bi bilo prostora za hardver koji se nalazi unutar računara. Isti brušeni aluminijum od kojih su izrađeni i MacBook Pro računari, krasi i novi iMac, tako da je na prvi pogled jasno da se radi o premium uređaju. Nikakav redizajn nije potreban od strane Apple-a bar još nekoliko godina za iMac. Uostalom, MacBook Air nije redizajniran već petu godinu za redom i još uvek se radi o najlepšem ultrabook-u koji se nalazi u prodaji.
Na samom računaru možemo primetiti jako malo detalja, a neki od njih su obavezna četiri USB 3.0 porta, dva Thunderbolt 2 priključka, AC napajanje, LAN priključak, SDxc čitač kartica i audio/mikrofon ulaz. Thunderbolt konektori su sada povezani na kontroler druge generacije, pa je Thunderbolt 2 dva puta brži od svog prethodnika, a WiFi je dobio novu frekvenciju po 802.11ac standardu. Zvučnici su sakriveni unutar samog kućišta, a otvor za iste nalazi se sa donje strane. S obzirom na male dimenzije, zvuk je začuđujuće glasan i kvalitetan.
Facetime HD kamera na iMac 5K Retina računaru snima do rezolucije od 3840 x 2160 piksela, a ostatak računara izgleda identično. Uz sam računar, Apple daje i standardnu bežičnu tastaturu i Magic Mouse koji se može zameniti Magic TrackPad-om, koji po našem mišljenju ima više smisla u okruženju kakvo je OS X, a koje je zamišljeno za kontrolu najrazličitijim gestovima sa jednim, dva,tri, četiri ili čak pet prstiju. Svako ko je koristio OS X veoma dobro zna o čemu pričamo.
Za ekran kakav je Retina 5K, Apple je morao da koristi najmodernije danas dostupne tehnologije i – ne samo to. Učinio ih je dostupnim običnom korisniku. Skoro 350.000,00 dinara koliko ovaj računar košta na domaćem tržištu nije nedostižna cifra za dobar broj korisnika, pogotovo u zemljama Zapadne Evrope ili Sjedinjene Države, a ekran kakav stiže na novom iMac-u do sada nije mogao da se kupi, dok lošiji PC monitori sa 4K rezolucijom (od koje Retina 5K iMac ima za 67% više piksela)  koštaju čak i više od računara koji je tema ovog teksta.
Unutar centralnog i dela gde se nalazi blaga izbočina, smeštena je matična ploča sa četvrtom generacijom Intel Core i5 ili Core i7 procesora. Osnovni model stiže sa četvorojezgarnim Core i5 procesorom sa osnovnim taktom od 3.5 GHz (do 3.9 GHz u TurboBoost režimu), 8 GB GDDR3 memorije, Fusion Drive (hibridni HDD+SSD u izvedbi Apple-a) kapaciteta od 1 TB i AMD Radeon R9 M290X grafički procesor sa 2GB GDDR5 memorije. Radi se o DX11.1 grafičkom čipu poznatijem kao Radeon HD 8970M koji broji 1280 shader jedinica, 80 teksturnih i 32 raster operatora, a koja nudi 154 GB/s propusnog opsega ka memoriji i 2.3 teraflopsa računarske „snage“. Inače, ovaj moćni grafički akcelerator važi za pravu aždaju u svetu mobilnih GPU-ova.
Apple je sa iMac 5K Retina računarom kupcima ponudio moćan, snažan, prelep i izuzetno skup All-in-One računar koji realno gledano nije za svakoga. On zapravo cilja na grafičare, arhitekte i video editore, ali i na korisnike kojima je kvalitet slike na prvom mestu. Mi smo lično ostali oduševljeni kvalitetom prikaza slike i sa punim pravom možemo reći da je ovo računar sa najboljom slikom na svetu. Još samo kada bi bo povoljniji…
Cena (sa PDV-om): 350.090,00 dinara
Kontakt: Apcom, www.apcom.rs 

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!