Monday, February 26, 2024
HomeBlueNovi Mac mini računari - male kockice koji mogu svašta!

Novi Mac mini računari – male kockice koji mogu svašta!


Iz kompanije Apple na domaće tržište su stigli novi Mac mini računari. Fizički potpuno isti kao i svoji prethodnici, ali sa dosta moćnijim hardverom ovi maleni desktop računari prete da postanu najtraženiji u svojoj klasi i po ko zna koji put dokažu da koncept kompatktnih desktop mašina ima itekako svetlu budućnost. Mi smo imali priliku da se na par dana družimo sa njima i evo kakve su utiske ostavili na nas.
Bez vizuelnih promena
Nove Mac mini računare krasi isto ruho koje je krasilo i prethodnih par generacija – jednostavno kockasto kućište napravljeno od jednog komada aluminijuma, bez detalja i bilo kakvih prelaza – klasika je zakon, bar tako kažu, a i nama se lično veoma dopadaju. Sam aluminijum kod Mac mini računara, kao i uopšte kod svih Mac računara ima dvostruku ulogu – da ostavi snažan vizuelni utisak i da doprinese boljoj disipaciji toplote. Iznad svega on je i krajnje jednostavan za održavanje, a i dosta dobro štiti hardver od svih spoljnih uticaja. Apple nove Mac mini računare isporučuje bez prateće periferije što je za cenovni rang u kom se oni nalaze pomalo nelogično, kao i bez optičkog drajva koga uspešno zamenjuje SDXC čitač memorijskih kartca. Novi OSX Yosemite je tu, kao i skup sjajnih aplikacija koje su na radost velikog broja kupaca potpuno besplatne. Kompanija iz Kupertina nove Mac mini računare nudi u tri različite hardverske verzije koje po prv put jasno i definisano ciljaju na tri različite ciljne grupe.
Mac mini za sve!
Osnovni model Mac mini računara cilja na korisnike početnike, odnosno na potrošače sa skromnijim zahtevima koji računar uglavnom koriste za surfovanje internetom, kuckanje tekstova i gledanje filmova. Njegovo srce čini dvojezgarni Core i5 procesor poslednje generacije koji radi na taktu od 1.4 GHz (ovaj procesor se nalazi i u povoljnijem iMac računaru koji smo vam nedavno predstavili), 4GB radne memorije (proširive do 8GB) i HDD kapaciteta 500GB. Grafika na ovom modelu je tek pristojna (Intel HD 5000), tako da na igranje nekih zahtevnijih OS X igrica i ozbiljniji rad sa multimedijom zaboravite.
Snažniji Mac mini se oslanja na snagu znatno moćnijeg dvojezgarnog Core i5 procesora kome je radni takt podešen na 2.6GHz, a ova mašina poseduje i 8GB radne memorije (proširive do maksimalno 16GB), kao i čvrsti disk od 1TB koji je moguće opcono upariti sa fleš memorijom kroz takozvani Fusion Drive zahvaljujući kom se dobija na značajnom ubrzanju bar kada je startovanje kompleksnih programa u pitanju i generalno kada se obrađuje grafika i multimedija poslednje generacije. Inače, GPU takođe potpisuje Intel, a upitanju je Iris grafika koja se odlično pokazala u radu i sa najsloženijim grafičkim elementima.
Najsnažniji Mac mini u ponudi kompanije Apple je model na čelu sa dvojezgarnim Core i5 procesorom (2.8GHz), 8GB radne memorije na taktu od 1600MHz (16GB – opciono) i Fusion Drive-om od 1TB. Slikovitije rečeno konfiguracija najsnažnijeg Mac mini-ja je prava munja i upravo ona ga čini sposobnim da odradi apsolutno sve zahteve koji se postave ispred njega! Inače, ovaj računar je i nešto teži od ostalih novih Mac mini računara (1.2 kg), a takođe dolazi sa Iris grafikom koja mu daje neophodnu snagu da se nosi i sa najzahtevnijom multimedijom današnjice.
Vrede
Iako za novce koje bi ste uloželi u neki od novih Mac mini računara možete kupiti skoro pa duplo brži PC optimizaciju koju oni donose svakako nećete dobiti. Na svim dostupnim novim Mac mini računarima sve prosto kao da leti, bez zadrški i zastoja. Grafički ovo su dosta napredniji računari u odnosu na prethodnu generaciju, tako da je na njima moguće raditi i neke ozbiljnije prelome grafičkih elemenata i najrazličitije multimedijalne poslove (montaža video materijala na primer…). Realno sa novim Mac mini računarima potencijalni kupci dobijaju od 15% do 20% bolje brzinske i grafičke performanse, a to je i više nego dovoljno da izazove odlično interesovanje za iste.
Cena (sa PDV-om): od 66.390,00 dinara
Kontakt: Apcom

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!