Saturday, June 22, 2024
HomeBlueBiznisZašto valja koristiti Solarno Napajanje u poljoprivredi i voćarstvu

Zašto valja koristiti Solarno Napajanje u poljoprivredi i voćarstvu

Solarno navodnjavanje poljoprivrednih i voćarskih kultura sve je popularnije u Srbiji, kaže za UrbanStandard Miroslav Micić, direktor firme Top Solar, koja u svojoj ponudi ima mobilne solarne elektrane – sisteme koji uz pomoć solarnih panela pretvaraju sunčevu energiju u naizmeničnu električnu energiju i predstavljaju efikasnu zamenu za manje dizel generatore.

“Interesovanje za solarne pumpe značajno je skočilo u poslednjih 5 godina, a kao razloge za ubrzani prelazak na obnovljive izvore energije u poljoprivredi vidi konstantna poskupljenja energenata, električne energije i dizel goriva” ističe Lazar.

– Sunčeva energija je besplatna, samom tom činjenicom ovaj vid navodnjavanja postao je najisplativiji. Ako gledamo samo aspekte uštede na solarnim sistemima, ona godinama postaje sve veća, zbog više faktoara: održavanja, potrošnja energije (sam sebi obezbeđuje radnu energiju), dugotrajnost elemenata.

Mobilna solarna elektrana za navodnjavanje

Odličan izbor za zabačene predele predstaavlja MOBILNA SOLARNA ELEKTRANA koja se može montirati na bilo kakvu vrstu vozila, traktorsku ili kamionsku prikolicu, kombi, ili automobil, jedino je važno da na vozilu postoji gabaritna mogućnost montaže potrebnog broja panela za datu aplikaciju.

Objašnjavajući nam sistem rada solarne pumpe, kaže ” Pumpa se samo spusti u bunar i pritisne taster “ON”, a prethodno definisani i podešeni parametri omogućavaju veliki komfor u korišćenju solarnog sistema, koji je usput je i potpuno bešuman. Takođe, sistemi mogu da funkcionišu hibridno i sa mrežom, baterijama, ili dizel agregatima, ukoliko postoji potreba za noćnim navodnjavanjem.”

 

TOP SOLAR je uvoznik i distributer solarnih pumpi nemačke kompanije Lorentz za Srbiju i BiH.

Lorentz solarne pumpe karakteriše dug radni vek, pouzdanost i jednostavnost upotrebe. Funkcionišu i pri veoma malom osvetljenju (npr. po kiši, ili kad je oblačno) i mogu se kontrolisati i podešavati daljinski, preko Bluetooth Android aplikacije. Takođe, sistem dolazi sa oznakom SMART što znači da se lako integriše sa drugim sistemima – navodi Micić dodajući da TOP SOLAR kombinuje različite SMART sisteme u jedan energetski sistem prema željama i potrebama korisnika.

Kada je reč o cenama, postalo vrlo prihvatljiva za poljoprivrednike, naročito ako se uzme u obzir da je moguće dobiti i finansijske podsticaje države za njihovu nabavku.

– Cene se kreću od 3.000 EUR pa naviše, u zavisnosti od modela, a svaki pumpni sistem se projektuje posebno. Konstrukcija sistema zavisi najviše od nivoa vode u bunaru, željenog pritiska u sistemu i potrebne dnevne količine vode – navodi MIcić i napominje da je vreme povrata investicije između tri i četiri godine.

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!