Saturday, June 22, 2024
HomeZdravljeWellnessAlternativni ciklusi spavanja: Ne treba vam 6 do 8 sati sna!

Alternativni ciklusi spavanja: Ne treba vam 6 do 8 sati sna!

Postoje dve vrste spavanja: jednofazno i višefazno spavanje. U monofaznom načinu spavanja organizmu treba 45 do 75 minuta da utone u REM fazu, dok je kod višefaznog organizam tako istrenira da momentalno ulazi u REM fazu. Monofazno spavanje primenjuje većina ljudi, i ono podrazumeva minimum 6h neprekidnog spavanja. Višefazno spavanje podrazumeva, kraće a češće faze spavanja u toku dana.

Navešćemo najpopularnije cikluse višefaznog spavanja:

Uberman ciklus:

20 do 30 minuta dremke na svakih 4h, što znači 6 dremki svakog dana. Uberman ciklus je jako efikasan i osobe koje ga primenjuju se osećaju zdravo, sveže i imaju razumne snove. Međutim, strog raspored čini skoro nemogućim da izbegnete dremku a da se pri tom ne osećate užasno umornim.

Everyman ciklus:

Jedna duža dremka, dopunjena sa nekoliko dremki od po 20-30 minuta. Najuspešnija varijanta je dremka od 3 sata dopunjena sa tri dremke od po 20 minuta, ili 1,5h spavanja i 4 do 5 dremki od po 20 minuta ali raspoređene na jednake vremenske intervale.

Dymaxion ciklus:

Bucky Fuller je izmislio ovaj ciklus u verovanju da svaki čovek ima dva energetska tenka, prvi je lako napuniti, dok je drugi dosta teže. Bucky je spavao po 30 minuta svakih 6 sati. Što je svega 2h dnevno provedeno u spavanju. Rekao je da se oseća energično. Doktori su ga pregledali nakon nekoliko godina spavanja na ovaj način i proglasili ga savršeno zdravim. Bucky je prestao sa ovim ciklusom jedino iz razloga što je njegov novi posao zahtevao monofazan način spavanja. Ovaj način spavanja je najekstremniji ali isto tako i najefikasniji.

Siesta ciklus:

Dobro poznat svim studentima. 4 do 4,5h spavanja preko noći i dremka od 1,5h oko podneva.

Koji god ciklus spavanja da odaberete budite sigurni da ćete se osećati kao zombi prvih nekoliko dana dok se vaš organizam ne navikne na ciklus.

Jako je važno da se i pored odgovarajućeg ciklusa spavanja pridržavate zdrave ishrane!

Previous article
Next article
UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!