Thursday, June 20, 2024
HomeGreenJači od stresa

Jači od stresa

Stres je fizička i psihička reakcija organizma na svaki spoljašnji uticaj čiji intezitet nije moguće podneti bez narušavanja unutrašnjeg sklada. Iako su uzročnici najčešće negativne prirode,stres mogu da izazovu i izrazito pozitivni događaji kao što su venčanja, rađanje deteta, putovanje….

Budući da različiti btipovi ličnosti imaju sasvim drugačije odgovore na stvarnost koja ih  okružuje, ono što u nekome izaziva stres nekog drugog može ostaviti ravnodušnim. Zato je za shvatanje stresa, a i za istinsko oslobađanje, neophodno razumeti da stres ne izazivaju nepovoljne situacije, već naša reakcija na njih.

Da bismo se sa što manje potresa suočavali s izazovima svakodnevnog života, treba da prihvatimo činjenicu da život čine prijatne i neprijatne situacije i iskustva, te da baš iz ovih drugih najviše i učimo, saznajemo i sazrevamo. Zato je stres, nemoguće da prihvatimo situaciju koja se ne odvija na način na koji želimo, na koji mislimo da bi trebalo…

Prihvatanje ne zanači odustajanje od svih situacija, ali znači uvažavanje realne. Jer, ukoliko se nešto već događa, naše neslaganje stim ne može promeniti ništa. Kada dopustimo da se događaj koji nam nije po volji odvija, učinili smo najveći korak ne samo na polju borbe protiv stresa već i po pitanju porasta verovatnoće da osmislimo strategiju i nastavimo u pravcu željenog ishoda. Taj najvažniji korak jeste zauzimanje distance. To znači da će naše emocije biti pod kontrolom, lučenje adrenalina se ništa neće povećati, krvni pritisak neće skočiti, usta nam se neće odmah osušiti.

Da biste stavili stres pod kontrolu, koji postaje intezivniji i zbog apsorpcije koja pokreće, uvek sebi postavite pitanja koja ujedno pomažu da se fokusiramo na sadrašnji trenutak:

1.       Koliko je frustracija zaista važna?

2.       Da li je vredna gubitka zdravlja?

3.       Da li će biti važna sutra, da li će za 10 dana ili 10 godina sve to ima težinu?

Fizička aktivnost omogućava bolju razmenu energije iz organizma, što doprinosi optimizaciju lučenja hormona koji su najangažovaniji u stresnim situacijama, a to su adrenalin i kortizol.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!