Thursday, June 20, 2024
HomeGreenZašto treba smanjiti unos gaziranih sokova

Zašto treba smanjiti unos gaziranih sokova

Svi gazirani sokovi puni su praznih kalorija koje daju jednokratan izvor energije a isto tako blokiraju iskorištavanje hranljivih materija kao što su vitamini i minerali.
Važno je znati da gazirani sokovi utiču na gojaznost, dijabetes, loše zube, uništavanje jetre i mnogo drugih štetnih stvari.
Nezdrava gazirana pića, između ostalog, prepuna su šećera pa su prečica do gojaznosti. U SAD je, na primer, to već dugogodišnji problem, a poznati proizvođači poput Coca-cole ili Pepsija popustili su pod pritiskom stručne javnosti i obećali smanjenje kalorijske vrednosti u zaslađenim pićima za 20 posto u idućih 10 godina.

Gazirani sokovi smanjuju gustinu kostiju, nagrizaju zube i izazivaju probleme s bubrezima. I obična i dijetalna gazirana pića sadrže fosfornu kiselinu koja dodatno troši hranjive materije iz organizma, a velike doze šećera i veštačkih zaslađivača iz napitka povećavaju izlučivanje kalcijuma putem mokraće. Hafington post prenosi da je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu FASEB otkrilo da su visoki nivoi fosfata izazvali smrt kod miševa punih pet nedelja pre nego kod onih sa normalnom nivoom fosfata.
Redovnim konzumiranjem ovih napitaka u organizam možete da dovedete razne bolesti koje mogu da budu krivci za preranu smrt. Zato nije iznenađenje da podržavamo teoriju da je rafinisani šećer glavna namirnica koja izaziva glavnu pometnju u organizmu.
Takođe svi koji konzumiraju dijetetske gazirane napitke treba da obrate pažnju na štetnost, jer obe vrste ovih gaziranih napitaka imaju mane i ostavljaju negativne posledice na organizam.
Velike količine plastičnih boca koje ostaju nakon konzumiranja, najčešće završavaju kao ne sortirana plastika. Neke firme koje proizvode gazirana pića povezane su s krizom vode u državama poput Indije jer su zauzele izvore pitke vode a za gazirana pića je potrebna velika količina vode. Uz to, plastične boce u kojima se nalaze gazirani sokovi sadrže toksičnu hemikaliju bisfenol A. Ova hemikalija se sve više povezuje s raznim bolestima, uključujući i slabljenje imunog sistema. Stručnjaci preporučuju da se deca trebaju zaštititi od izlaganja proizvodima koji sadrže BPA, posebno onima koji su namijenjeni svakodnevnoj upotrebi.
 
 

Nikolic Malisa
Nikolic Malisahttp://wwww.automotoworld.info
Samostalni pisac sa osvrtom na informatiku, arhitektura, auto industriju kao i obnovljivu energiju. Konstantno ucejne i usavrsavanje sebe i drugih su njegov moto.
RELATED ARTICLES

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!