Wednesday, July 17, 2024
HomeZdravljefitnessTaekwondo - Veština borbe i životnog puta

Taekwondo – Veština borbe i životnog puta

Tekvondo (taekwondo) je olimpijski borilački sport nastao sredinom 50-ih godina prošlog veka, objedinjavanjem nekoliko hiljada godina starih korejskih borilačkih veština sa modernim naučnim dostignućima u oblasti sporta.

Tekvondo je u stvari umeće borenja rukama i nogama, zasnovano na ljudskom instinktu samoodbrane prenesenom u sistem borenja, koje se usavršava fizičkim i mentalnim treningom. Pored sportskog i samoodbrambenog karaktera, u velikom broju zemalja prihvaćen i kao deo obuke najelitnijieg dela vojske – specijalnih jedinica.


FORME (Poomsae)-Forma predstavlja borbu protiv zamišljenog protivnika i sastoji se iz niza zadatih stavova, blokova i udaraca. Pored cinjenice da je forma najbolji pokazatelj ispravnosti tehnike, istovremeno je i odlican vid vežbe bez partnera. Vežbanjem formi usavršava se fleksibilnost, snaga i fokus udarca, ravnoteža, disanje i koncentracija
Sparing (Kyorugi)-Borba (sparing) predstavlja suštinu TaeKwonDo-a i zahteva potpunu harmoniju duha i tela dva sparing partnera koji se nadmecu svojim ofanzivnim i defanzivnim tehnikama.
Samoodbrana (HOSINSUL)-Iako je TaeKwonDo olimpijski sport, i u vecini klubova se trenira prvenstveno kao sport, ne sme se zaboraviti prvobitno poreklo i svrha nastanka TaeKwonDo-a kao borilacke veštine.

Test Snage (KYUPKA)-Test snage, ili test lomljenja, je metod kojim se meri snaga i brzina udarca, kao i mentalna koncentracija ucenika. Izvodi se tako što se mnoštvo TaeKwonDo tehnika primenjuje na daske, cigle ili neki drugi cvrst materijal. Najcešce se udara pesnicom, bridom dlana, petom i risom stopala. Tehnike se mogu izvoditi sa zemlje ili u skoku, jedna ili više uzastopnih.
CILJ TaeKwonDo-a-Treniranjem TaeKwonDo-a stice se niz telesnih vrlina: kondicija, snaga, brzina, gipkost i razgibanost, ali su istovremeno bitne I duhovne: istrajnost, odgovornost, disciplina i poštovanje. Sticanjem ovih osobina dostiže se vrhovni cilj TaeKwonDo-a, a to je – harmonija duha i tela.

ETIKA u TaeKwonDo-u-Na treninzima se poklanja velika pažnja mentalnim karakteristikama ucenika. Vežbati TaeKwonDo znaci izgraditi izdržljivost, samopouzdanje i snagu volje. Ovo ce pomoci u odbacivanju negativnih elemenata u životu, kao što su: mržnja, ljubomora, nervoza i predrasude.

Sve ovo mozete trenirati zajedno sa nama na adresi Patrisa Lubumbe 5 (OS Arcibal Rajs ) Tekvodno klub Partizan. Vise informacija o taekwondo na sajtu www.partizantkd.com , ili nas potrazite na facebooku pa pitajte sve sto vas intereuje.


UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!