Thursday, June 13, 2024
HomeBiznisInvestiranjeNemate struju na vikendici ili želite manji račun za struju. Solarni paneli...

Nemate struju na vikendici ili želite manji račun za struju. Solarni paneli su pravi izbor

Odlični solarni paneli uz kompletan sistem za sakupljanje sunčeve energije, postaju dostupniji svake godine, zbog pada cene opreme. Ali vikendice u kojima se boravi samo u toku sezone ili vikendom predstavljaju jedinstvene izazove za dizajn solarnog sistema, operacija i održavanje, kao I redovan monitoring solarnog sistema.
Kako bi se izbegli tradicionalni problemi oko iskorišećnosti probaćemo da odgovorimo na nekoliko osnovnih pitanja.

Koliko u toku godine boravite u vašoj vikendici?

Prvo uzimamo u obzir vreme koriščenja, koje je veoma bitno, kada se projektuje solarni sistem za vikendice za odmor uz način korišćenja. Koliko nedelja ili meseci će objekat biti zatvoren i da li se koristi obrazac boravka u zavisnosti od sezone?

Na primer, tokom leta vikendica na planini može biti zauzeta svakog vikenda, ili sa povremenim boravkom od nedelje ili dve; tokom proleća i jeseni jednom mesečno ili samo retkim vikendima zimi tokom skijanja. U toplijim podnebljima, obrasci boravka se pak mogu mnogo razlikovati.

Drugi veoma bitan parametar jer potrebna energija, kada se vikendica koristi I kada se nekoristi. U idealnom slučaju, ona će biti minimalna ili neće postojati. Moguća opterećenja tokom ovih perioda mogu uključivati bežični internet za daljinski nadzor, cirkulacione pumpe, ventilatore i kontrole ako postoji i solarno grejanje ili daljinski sigurnosni sistem. Veća opterećenja, kao što su frižideri i zamrzivači, potrebno je da se uračunaju u aktivnim mesecima, kao bitan element troška.

Osnovni solarni sistemi za vikendice sa mogućnostima kasnije nadogradnje

Solarni sistemi su očigledano popularan izbor opcije obnovljivih izvora energije zbog relativno niskih potreba za održavanjem i dugog veka trajanja mnogih sistemskih komponenti. Zbog toga što nema pokretnih delova, a samim tim i male šanse za mehaničke kvarove, solarni sistem nastavitiće da proizvodi električnu energiju 15 i više godina.
Iako neki manji solarni sistemi mogu biti relativno jednostavni za instalaciju, mnogi ljudi biraju da angažuju montere. Bez obzira da li planirate da sami instalirate solarni sistem vikendice ili uz pomoć stručnjaka, dobra vest je da jednom odabrani sistem kasnije po potrebi možete nadograditi.

Najpopularniji solarni sistemi su oni koji se odnose na zadovoljenje osnovnih potreba kao što su TV, frižider, radio, sijalice. Ukoliko su vaše potrebe takve da vikendice korisite samo u toku sezone lepog vremena, postoji mogućnost skaliranja sistema sa manjim brojem solarnih panela i baterija, gde samim tim dobijate daleko povoljniju ponudu celokupnog solarnog sistema.

Dodatna mogućnost – sistem daljinskog nadzora solarnog sistema

Za ovo vam je potrebno da u vašem objektu imate sproveden internet, ili ako koristite od komšije, u zavisnosti od situacije. Od kvaliteta mreže kamera I DVR-a kao I interneta (u današnje vreme lako ej anbaviti internt brži od 20MB, sa kučnim ruterom koj troši malo struje) imate mogućnost da uz redovno napajanje pratite vaše video kamere online ili da ih snimate u zavisnosti od vaše želje.
Uz ovu mogućnost tu su i aplikacije, koje vam pruzaju sve ptoreben indofmacije : Koliko struje su, solarni paneli za domaćinstvo, generisali u toku dana, koliko ima u baterijama, koliko ste potrošili I td…

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!