Wednesday, June 19, 2024
HomeBlueSantana ponovo u Beogradu

Santana ponovo u Beogradu

Spajajući rok, salsu i džez, Santana je sa svojim bendom postao popularan zahvaljujući jednom od najupečatljivijih nastupa na čuvenom Vudstok festivalu 1969. godine a posebno pesmi “Soul Sacrifice” objavljenoj na živom albumu sa tog festivala.
Prvi album “Santana” (1969) sa hitom “Evil Ways” prodat je u četiri miliona primeraka, ali je komercijalni uspeh posle nekoliko izdanja početkom 1970-ih godina počeo da bledi nakon odluke ovog gitariste da se više usmeri ka džezu.

Uprkos stalnim pohvalama kritike i uspešnog pojavljivanja na događaju “Live Aid” (1985), Santana je povratio raniji komercijalni potencijal tek sa albumom “Supernatural” (1999), sarađujući u singlu “Smooth” sa pevačem Robom Tomasom (Thomas) iz benda “Matchbox Twenty”, i u “Maria, Maria” sa ar en bi duom “Product G&B”.
Santana je član Rokenrol kuće slavnih, prodao je preko 90 miliona ploča i nastupio je pred više od 100 miliona ljudi. Osvojio je deset nagrada Gremi, uključujući rekordnih devet za trideset šesti album “Supernatural” (1999.). Album je do sada prodat u više od 25 miliona primeraka i osvojio je nagrade – album godine i pesma godine za singl “Smooth”.
Ugledni muzički časopis “Rollingstone” proglasio je Santanu za 15. na listi “100 najvećih gitarista svih vremena”.

GUITAR HEAVEN: THE GREATEST GUITAR CLASSICS OF ALL TIME je četvrto poglavlje novo-stare rok sage koja vuče korene iz 1997. godine kada je Clive Davis prvi put bio na Santaninom koncertu.  Ovaj kvartet albuma – Supernatural, Shaman, All That I Am i sada Guitar Heaven – zauzimaju posebno mesto u analu rok istorije.

“Jako sam srećan”, izjavio je Karlos povodom novog albuma, “Srećniji sam nego ikada u životu jer sam zahvalan. Zahvalan sam što postoje Klajv, Majkl Lang i Bil Grejem i ostalim ljudima koji su mi „otvorili vrata”. Vrata su bila Vudstok, vrata su bila Supernatural. Svima kojima sam ikada upoznao, Majlsu Dejvisu, Titu Puentu, B.B. Kingu, svi su mi oni na svoj način pomogli da nastavim. Imam divne učitelje i divne učenike. Nadamo se da ćemo dopreti do mnogih srca sa albumom „Guitar Heaven”…Kao što je neko rekao, naš cilj je da nateramo ljudima suze od sreće!”

Santana će nastupiti u Beogradu 6. jula u 21h povodom promocije svog poslednjeg albuma „GUITAR HEAVEN: THE GREATEST GUITAR CLASSICS OF ALL TIME” objavljenog u septembru prošle godine.

Kontakt: Beogradska arena, www.arenabeograd.com

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!