Dragan Nikolić (43), ratni veteran sa Košara iz sela Crnojevica kod Svrljiga, teško je bolestan. On je nepokretan i otežano govori, već dva meseca, posle preživljena dva moždana udara.

– Mesta u zdrastvenim ustanovama za ovog heroja otadžbine nema zbog kovida 19. Njegovo zdravstveno stanje je svakim danom sve gore – kako nam je rekao njegov brat Ivica Nikolić, koji ujedno i brine o svom starijem bratu.

Dragan je posle rata lečen od posttraumatskog stresnog sindroma.

– Njegov otac i brat kažu da kada mu se moglo pomoći, nikoga nije bilo – priča Siniša Jevtić, takođe jedan od boraca sa Košara.

Dragan ima desetogodišnju ćerkicu Draganu. Pored njih dvoje, tu žive i njegov brat Ivica i njihov otac, koji brinu o svemu. Dragana je divna devojčica koja se ne odvaja od svojih ljubimaca, crno-belog mačka, psa i ovčica.

– Imam samo jednu želju, da moj tata ozdravi – kaže ona.

Siniša kaže da je prvenstveno bitno da Dragana hospitalizuju kako bi on nastavio podizanje ćerkice o kojoj sada brinu deda i stric. Takođe i svaka druga vrsta pomoći je dobrodošla. Porodica Nikolić živi od poljoprivrede, jedino Ivica odlazi na posao u Niš.

Crnojevica se nalazi nekoliko kilometara od Svrljiga, bez asfalta je i ostalih uslova za život.

Iz Kliničkog centra Niš, gde je Dragan lečen, kažu da su zdravstvene promene kod ovog pacijenta trajne, da je reč o hroničoj bolesti, te da bi hospitalizacija malo pomogla.

Ali, nadležni iz KC Niš preporučuju banjsko lečenje i slične vidove rehabilitacije. Ribarska banja specijalizovana je za rehabilitaciju ovakvih pacijenata, dodaju.

Na kraju naše posete, Dragan me je pozvao rukom i rekao: “možda je bilo bolje i časnije da sam poginuo gore sa 108 moje braće, manje bi me bolelo, a danas bi me više poštovali”.

Iako slab od bolesti pogledao me onako, vojnički odlučno, stegao šaku i rekao “hvala vam braćo”.

Na naše insistiranje brat Ivica priložio je Draganov tekući račun 200-123615719 – 64 za koji i on ima punomoćje – dodaje Siniša.

Takođe, svi koji su u mogućnosti, mogu poslati novac i post netom na broj telefona 061 20 89 392.

Da biste direktno pomogli, kontaktirajte Sinišu Jevtića: maliraj.lipovac.75@gmail.com

Online Donations:

PayPal: https://www.paypal.me/28jun