Friday, June 14, 2024
HomeGreenBorovnica – plava reka zdravlja

Borovnica – plava reka zdravlja

Zbog hranljivih i lekovitih sastojaka, brusnica je u poslednje vreme postala veoma popularna, koristi se čak i za proizvodnju lekova. Mnogi su međutim zaboravili da u našim krajevima može mnogo lakše da se nađe borovnica (i proizvodi od nje), koja je veoma slična brusnici u pogledu hranljivosti, a i u pogledu lekovitosti. Borovnica u svom plodu ima malo kalorija, a dosta lekovitih sastojaka.

Borovnica (Vaccinium myrtillus) raste kao zimzeleni grm visine tridesetak santimetara, sa sitnim bobičastim plodovima koji su slatkastog ukusa. Raste na većim nadmorskim visinama, i to na proplancima između šuma ili u retkim šumama.

U Evropi i Severnoj Americi borovnica se gaji od davnina i koristi se kao lekovita biljka. Kod nas se za borovnicu koriste i nazivi borovnika, borovnjača, crna borovnica, vrna jagoda…

Borovnica se koristi u ishrani kao svež plod, sušeno voće, džem, pekmez, sok, kompot, sirup ili čaj, a u nekim krajevima se koristi i kao sastojak za pravljenje vina i rakije. Pored ploda, koriste se i listovi, za spravljanje čajeva ili obloga. Pošto se radi o prirodnom proizvodu, može se jesti (piti) više puta dnevno, a i deca ga mogu slobodno koristiti.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!