Saturday, June 22, 2024
HomeGreenBudi u top formi, smršaj!

Budi u top formi, smršaj!

Ponekad, odgovor na pitanja: Kako smršati? Kako skinuti suvišne kilograme? Nije u onome čega se treba odreći da bismo dostigli idealnu težinu. Odreći se peciva je dobro, ali nastaviti sa višečasovnim blejanjem u televizor, izležavanjem i pridržavanjem novog dijetetskog režima bez ikakve fizičke aktivnosti, jednako je neefikasno kao da peciva niste ni izbacivali. Pravilan način ishrane, obogaćen hranom koja će ubrzati metabolizam, uporedo sa pravilno doziranom svakodnevnom fizičkom aktivnošću, jedini je način da smršate. Dakle, nije poenta izbaciti nekorisne hranljive sastojke, već u ishranu uvesti korisne. Koje, otkrivamo u tekstu koji sledi…

Alge

Iako deluje kao prilično nezanimljiva i odbojna ideja, alge su odlične za sagorevanje kalorija, a mogu se posmatrati kao povrće uz vaš glavni obrok. Sadrže vitamine C, B i vlakna koja daju osećaj sitosti. Vašem telu obezbeđuju jod koji je neophodan za pravilan rad štitine žlezde što je, zajedno sa vitaminom B, neophodan preduslov za dobar metabolizam.

Jabuke

Osim vitamina C, sadrže lako svarljive ugljenohidrate i pektin koji podstiče probavu i pomaže u snižavanju nivoa holesterola.

Gorka dinja

Ovaj plod Afrike ima odlične rezultate kod prevencije, ali i lečenja dijabetesa, dok se prema nekim istraživanjima smatra da u telu aktivira lučenje hormona koji se stvara u masnom tkivu i koji zajedno sa drugim hormonima regulišu vaš osećaj gladi i sitosti.

Hrom

Jedan je od najvažnijih elemenata koji bi trebalo svakodnevno unositi u organizam, jer današnja visokoprocesirana hrana manjka ovim važnim mineralom. Smatra se da utiče pozitivno na osetljivost ćelija na insulin čime se poboljšava regulacija šećera u krvi. Hrom možete naći u pivskom kvascu, žitaricama ili u vidu suplemenata najčešće kao hrom pikolinat…

Preskakanje večere

Preskakanje večere nije samo mit. Ono zaista pospešuje razgradnju masnog tkiva jer Vam organizam bez večere do jutra radi “na leru” i troši rezerve masti za svoje energetske potrebe (naravno pod uslovom da niste tokom prethodnog dana tri puta ručali i imali šest užina). Pored toga, luči se veća količina hormona rasta, a pozitivan učinak javlja se i ako večeru preskočite samo dva puta nedeljno.

Aminokiseline

Triptofan, fenilalanin, leucin, lizin, valin, treonin, metionin i izoleucin ključne su (esencijalne) aminokiseline koje se u telo unose hranom. Sadržane su u ribi (posebno tuna), lešnicima, mesu, pirinču, mahunarkama, mleku, jajima i krompiru. Proteini su svakako hrana koju treba favorizovati u odnosu na proste ugljenohidrate.

Grejp

Grejp je poznat kao odličan topilac masti, a najbolje rezultate daje grejp koji nije u potpunosti sazreo. Na osnovu podataka pojedinih istraživanja, čini se da uzimanje pola grejpfruta nakon obroka pozitivno utiče na nivo insulina i podstiče sagorevanje masti. Stoga, već sutra kupite jedan u supermarketu i stavite ga na vidno mesto u svom frižideru!

Mozak i telo

Aktivnost je ključna reč bez koje nijedna dijeta ne može uspeti. Samo pola sata šetnje na dan daće makar neki pozitivan efekat za vaše telo, dok minut proveden uz TV može dati samo želju da se provede još jedan, pa još jedan..  A salce se talasa. Isti efekat kao i fizička aktivnost daće i mentalna, jer se za mentalni rad takođe iscrpljuje određen broj kalorija kako bi angažovane ćelije funkcionisale nesmetano, a gledanje farme na TV-u teško da može biti mentalno podsticajno! Stoga, pročitaj deo neke dobre knjige, izađi napolje na trčanje, istuširaj se i u krevet na “after hour” rekreaciju sa devojkom!

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!