Klasično pakovanje čokolade ima oko 100 grama, ali količina zdravih kakao sastojaka koju sadrži dosta varira. Crna čokolada može da sadrži 75% kakaa dok standardna mlečna čokolada može da ima 20 % kakaa ili manje.
Veruje se da antioksidantna biljna jedinjenja – flavonoidi koji se nalaze u kakau štite od bolesti srca i visokog krvnog pritiska.
Autori studije su ukazali na to da čokolada koja se konzumira u Švedskoj ima visoki procenat kakaa. Iako je mlečna čokolada prisutna sa 90 % među potrošačima, ona sadrži oko 30 % kakaa.
Ono što možda nije dobro kod svakodnevnog konzumiranja čokolade jeste veća količina kalorija koja se tom prilikom unese, kažu istraživači. Ovo opet može dovesti do viška kilograma i višeg krvnog pritiska, što donosi rizik od srčanog udara.
„Ali ako se izabere crna čokolada i konzumira umereno, imaćete povoljne efekte”, rekao je vođa studije dr Murej Mitlman, iz Medicinskog centra u Bostonu, SAD.