Friday, May 24, 2024
HomePorodicaBebeCucla nije dobra za dečake?

Cucla nije dobra za dečake?

Preterano korištenje cucle za smirivanje muške dece može dovesti do njihove emocionalne nezrelosti kasnije u životu, pokazalo je novo istraživanje.
U prvoj studiji koja se bavi ovim problemom, ekipa istraživača sa Univerziteta u Viskonsinu otkrila je da korištenje cucle može dovesti do emocionalnih problema, pogotovo kod dečaka.
Problem nastaje, tvrde stručnjaci, u komunikaciji. Kada komuniciramo s bebom, one prvo prepoznaju ton našeg glasa i naš izraz lica, tvrde istraživači. Ali, kada dete ima cuclu u ustima, ne može da nas imitira, što može dovesti do emotivne nezrelosti.
Zanimljivo je da kod devojčica nema posledica preteranog korišćenja cucle, ali kod dečaka ona je izražena kasnije u životu.
Grupa studenata rešila je test za merenje emocionalne inteligencije, i pokazalo se da oni kojima su roditelji često i dugo davali dudu imaju niže ocene.
Korištenje dude u preteranim količinama ne preporučuje ni Svetska zdravstvena organizacija, zbog povezanosti sa infekcijama uha kao i zbog promovisanja dužeg dojenja, što je zdravo za bebe.
 
Izvor: Lepota i zdravlje

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!