Monday, September 25, 2023
HomeBlueČudo od deteta u Beogradu

Čudo od deteta u Beogradu

Nekada poznata kao “čudo od deteta” a sada atraktivna violinistkinja koja zrači svojom pojavom i izvođenjem jedinstvenog spoja klasike i tehno muzike, Vanesa Mej (Vanessa-Mae)  nastupiće u Beogradskoj areni 27. februara! Džimi Hendriks na violini, Oluja na svetskoj turneji, Sirena žica, Rock superstar na violini, samo su neki od naslova koji prate pojavljivanje Vanese Mej.

Ova harizmatična, seksi umetnica muzičke granice pomerila je kada je imala samo 16 godina objavljivanjem svog prvog „pop” albuma „Violin Player” ne samo načinom sviranja formirajući neuobičajen miks klasičnog, pop, xez i tehno zvuka već i svojim scenskim izgledom. Njena „obrada” čuvene Bahove „Tokate i fuge” u de molu i dalje je rado slušana i često kopirana.

Vanesa je rođena u Singapuru 27. oktobra 1978. godine a sa tri godine se sa majkom seli u London gde i dalje živi. Kao „čudo od deteta” Vanesa Mej je prvi solistički koncert imala već sa devet godina a u desetoj nastupila je i sa simfonijskim orkestrom. Počela je prvo sa tri godine da svira klavir a violinu sa pet godina.

Već do svoje 13 godine imala je tri objavljena albuma sa klasičnim kompozicijama i bila poznata u Britaniji nastupajući u brojnim televizijskim emisijama. Ušla je u knjigu Ginisovog rekorda kao najmlađi instrumentalista koji je snimio violinske koncerta i Betovena i Čajkovskog!

Sa pubertetom počinje da napušta tradicionalne klasične uticaje i 1996. godine objavljuje svoj prvi „pop” album na kome radi i kao kompozitor i kao instrumentalista. 1997. sarađuje sa Dženet Džekson a 1998. godine nastupa na Evroviziji u Birmingenu.

Svojom harizmom, stilom oblačenja i atraktivnim nastupima kao i kompozicijama, brzo je očarala publiku izdvojivši se od tipičnih „klasičnih” izvođača. Album „Violin Player” počela je da radi sa četrnaest godina a odmah po objavljivanju, našao se na top listima u više od dvadeset zemalja! Za BRIT nagradu za „najboljeg ženskog izvođača” nominovana je već 1996. godine i time dobila titulu prvog instrumentaliste i klasičnog muzičara koji je ušao u izbor za ovu isključivo mainstrim pop nagradu.

U aprilu 2006. godine, Vanesa se našla na listi najbogatijih mladih izvođača sa zaradom od preko 32 miliona funti od koncerata i prodaje 10 miliona albuma širom sveta čime retko koji violinista može da se pohvali.

Vanesa je do sada objavila brojne klasične i pop albume a nedavno je izdala “Best of Vanessa-Mae” kolekciju koja uključuje i nikada ranije objavljenu pesmu “Art of War”. Pojedine pesme obogatila je i pevanjem dodavajući svoj glas na numere sa “Subject of Change” albuma iz 2001. godine. Na putu sazrevanja od “čuda od deteta” do nezavisne odrasle umetnice sazrevala je i njena muzika. Lična snaga, atraktivno i dinamično izvođenje izbija iz Vanese na svakom njenom nastupu.

Na svojim nastupima svira na dva tipa violina – klasičnom modelu Guadagnini iz 1761. godine i električnom Zeta Jazz. Guadagnini violinu čija se vrednost procenjuje na 150 hiljada funti, dobila je na poklon od roditelja. 1995. godine bila joj je ukradena ali srećom, vraćena posle dva meseca. Često kupuje violine i kasnije ih prodaje dajući novac u humanitarne svrhe.

U Beogradskoj areni nastupiće 27-og Februara, a više informacija o samom događaju i ceni karata možete pronaći na Web portalu Beogradske arene.

Kontakt: Beogradska arena, www.arenabeograd.com

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!