Saturday, June 15, 2024
HomeGreenSprečite gasove i nadimanja

Sprečite gasove i nadimanja

Nadimanje trbuha je česta pojava, a uzroci mogu biti razni, uključujući zadržavanje tečnosti i probleme s varenjem, ali se sve obično može rešiti prirodnim lekovima i promenama u načinu života

Najčešći uzroci nadimanja trbuha su prepun želudac i creva. Preterano uzimanje hrane, naročito one koja sadrži mnogo rafiniranih ugljenih hidrata i masti kao što su biskviti, torte i pite, može izazvati preveliku proizvodnju gasova, što rezultira nadimanjem. Drugi mogući uzroci su zadržavanje tečnosti, gastroenteritis, osetljivost na hranu, zatvor, sindrom nadraženog creva, celijakija (nepodnošenje glutena, belančevine iz žitarica), nepodnošenje laktoze (nesposobnost varenja laktoze – mlečnog šećera), upala ili čirevi želuca ili creva, infekcija kandidom. Nadimanje može biti izazvano i poremećajem bakterijske flore u crevima, što dovodi do smanjenja „prijateljskih” bakterija kao što je Lactobacillus acidophilus. Mnoge žene pate od nadimanja neposredno pred menstruaciju, kad hormonalne promene dovode do zadržavanja tečnosti. Nadimanje ponekad mogu da izazovu bolesti srca, bubrega ili jetre, cista na jajniku i drugi zdravstveni poremećaji.
– Nadimanje zbog zadržavanja tečnosti

Zadržavanje tečnosti može biti posledica uzimanja velike količine soli. Mnoga industrijski proizvedena jela sadrže puno soli i drugih izvora natrijuma (uključujući sodu bikarbonu i natrijum-glutaminat) pa zato uvek pročitajte etiketu sa spiskom sastojaka jela. Smanjite uzimanje natrijuma izbegavanjem mesnih prerađevina (kao što su slanina, šunka, kobasice i usoljena govedina), kockica supe, ekstrakta kvasca, slanih štapića… Kupujte hleb, žitarice, konzervirano i zamrznuto povrće, buter i razne namaze, sosove, turšije i supe s niskim sadržajem soli. Ne kuvajte povrće u slanoj vodi i nemojte dodavati so ili druge proizvode na bazi natrijuma kad kuvate kod kuće, niti hrani koja vam je u tanjiru.

– Nadimanje zbog problema s varenjem


Jedite manje obroka više puta na dan i dobro žvaćite. Izbegavajte gazirane napitke. Ne pijte za vreme obroka jer tečnost razređuje želudačnu kiselinu i enzime za varenje, pa se time usporava prolazak hrane kroz želudac. Voće koje tad pojedete fermentiraće i proizvešće gasove. Izbegavajte jela s mnogo skroba, kao što su testenine i krompir, u istom obroku u kojem jedete belančevine ili voće. Izbegavajte veće količine mahunarki, masne hrane i sirovog voća i povrća jer mogu da povećaju količinu gasova u crevima. Smanjite količinu vlakana koja uzimate, naročito onih nerastvorljivih kao što su žitne mekinje. Ako sumnjate da ste preosetljivi na neku namirnicu, izbegavajte je neko vreme dok ne nađete tačan uzrok.

– Nadimanje zbog poremećene crevne flore
Jedite jela koja sadrže Lactobacillus acidophilus, na primer, jogurt.
– Nadimanje pred menstruaciju

Tri dana pre nego što obično počne nadutost jedite više hrane bogate vitaminima B6 i E, magnezijumom i esencijalnim masnim kiselinama. Izbacite kofein i dodavanje šećera i soli.
Biljni lekovi

Posle obroka popijte čaj od nane, đumbira, cimeta, komorača, matičnjaka ili kamilice kako biste sprečili nadimanje od gasova. Sprečite gasove tako što ćete dodati u obroke začine koji greju – kajenski biber, đumbir, kardamom i kim. Protiv nadutosti koja je posledica zadržavanja tečnosti pred menstruaciju pijte dva puta dnevno čaj od semena celera ili rastavića.

Mirisna obloga

Da biste sprečili nadimanje pred menstruaciju, poslužite se oblogom. Potopite peškir u toplu vodu kojoj ste dodali po tri kapi ulja ruzmarina i kleke i po dve kapi ulja lavande i čempresa. Iscedite peškir pa njime pokrijte trbuh i grudi i držite tako dok god vam prija. Ne služite se ovim tretmanom ako pokušavate da zatrudnite.
Biljni lekovi protiv zadržavanja tečnosti

Krastavci, peršun, kopriva, hajdučka trava, zovin cvet koriste se za uklanjanje viška tečnosti. Uzimajte ih uz hranu ili od njih pripremite biljni čaj.
Masaža trbuha

Masirajte čitav trbuh dlanom, u smeru kazaljke na satu, eventualno s odgovarajućim etarskim uljima. Tako se može premestiti više gasova ili tečnosti.

Previous article
Next article
UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!