Wednesday, June 19, 2024
HomeGreenDa li ste neuhranjeni?!

Da li ste neuhranjeni?!

Neuhranjenost nije isto što i vitkost. Možete biti gojazni a ipak neuhranjeni. Neuhranjenost podrazumeva nedostatak glavnih hranljivih materija. Osobe koje su na dijeti često zaboravljaju da u svoj meni uključe neophodne namirnice:

1. Kalcijum. Kalcijum održava naše kosti i zube zdravim, i pomaže kontrakciju mišića i proces relaksacije. Međutim, osobe koje imaju kamen u bubregu, posebno ako je kamen oksalatnog sastava, moraju voditi računa o unosu kalcijuma. Iako im je neophodan, trebaju ga unositi u minimalnim količinama.

2.Kalijum. Kalijum pomaže regulaciji krvnog pritiska i pomaže balansiranju prekomernog unosa natrijuma u organizam.

3.Vitamin D. Vitamin D je glavni za funkcionisanje mišića i izgradnju imunog sistema. Zajedno sa kalcijumom, održava kosti i zube zdravim.

4.Vlakna. Vlakna su povezana sa dobrim digestivnim zdravljem i dobrim sadržajem holesterola u krvi pružanjem osećaja sitosti.

Evo i predloga:

doručak: celo zrno žitarica ili ovsena kaša pomešana sa voćem (vlakna i kalijum), mleko sa malo sadržaja masnoće (kalcijum, vitamin D i kalijum) će zadovoljiti sve 4 hranljive materije.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!