Sunday, April 21, 2024
HomeBlueArt Show“Dečak sa biciklom” od četvrtka u Beogradu

“Dečak sa biciklom” od četvrtka u Beogradu

Nagrađivano ostvarenje „Dečak sa biciklom“ od 23. avgusta prikazivaće se u Dvorani Kulturnog centra Beograda.
Osim u Beogradu, drama belgijskog dua Žan-Pjera i Lika Dardena, prikazuje se i u Nišu, u bioskopu „Vilin grad“, na čijem repertoaru je od 2. avgusta.
Ova dirljiva filmska priča osvojila je brojna priznanja, među kojima su gran pri na prošlogodišnjem Kanskom festivalu, kao i nagrada za najbolji scenario na dodeli Evropskih filmskih nagrada 2011. godine. Film je bio nominovan i za „Zlatni globus“, u kategoriji Najbolji strani film, a domaćoj publici predstavljen je na ovogodišnjem FEST-u.
Siril, jedanaestogodišnji dečak, ostavljen je u domu za nezbrinutu decu, ali je uveren da će se otac vratiti po njega. U potrazi za ocem, ali i biciklom koji je izgubio, dečak slučajno upoznaje frizerku Samantu, koja mu dozvoljava da ostane kod nje. Osim što pronalazi i vraća njegov bicikl,  Samanta brine o dečaku. Dečak ne prepoznaje ljubav koju mu Samanta pruža, osećanje koje će mu pomoći da pobedi bes.
Braća Žan-Pjer i Lik Darden  su poznati belgijski filmski reditelji koji pišu, produciraju i režiraju filmove zajedno. Prvu međunarodnu nagradu osvojili su u Kanu,  kada je film „Rosetta”  osvojio  „Zlatnu palmu“ 1999. Drugu „Zlatnu palmu“ osvojili su za film „Dete“, 2005. godine. Svi njihovi filmovi su osvojili neku od prestižnijih filmskih nagrada.
 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!