Saturday, July 20, 2024
HomeGreenDeset saveta za uspešno roditeljstvo

Deset saveta za uspešno roditeljstvo

Jako je važno da naučimo decu disciplini tako što ćemo ih motivisati, naučiti da izgrade samopoštovanje i da se osećaju voljenim. Ako vaspitamo decu na ovaj način, ona neće imati potrebu da postanu kriminalci, da koriste drogu, ili da koriste sex kako bi se osećali moćno.

1.Iskreno se posvetite svom detetu

Na samopoštovanje vašeg deteta dosta utiče kvalitetno vreme koje provedete sa njim. Sa našim zauzetim životom, često razmišljamo o narednoj stvari koju treba da obavimo, umesto da se 100% koncentrišemo na ono što nam dete priča. Često se pravimo da ih slušamo, ili ignorišemo dečije pokušaje da komuniciraju sa nama. Ako iskreno ne posvetimo dovoljno pažnje svom detetu u toku dana, često će privlačiti pažnju lošim ponašanjem. Negativna pažnja je često bolja od ignorisanja u detetovoj glavi.

Takođe je vrlo važno da prepoznate osećanja koja nisu ni dobra ni loša. Na primer kada vaše dete kaže: “Mama, ti nikad ne provodiš vreme sa mnom” (čak iako misli da se nikada ne igrate sa njim)) ono će pokazati šta oseća. Tada je najbolje da potvrdite njegovo osećanje govoreći: ” Da, čini mi se da je prošlo dosta vremena od kad smo se poslednji put igrali.”.

2.Prestanite samo da pričate, uradite nešto!

Statistike govore da roditelji detetu upute preko 200 zamerki dnevno! Nije ni čudo što deca postanu gluva za roditelje vremenom. Umesto da stalno nešto prigovarate ili vičete, zapitajte se šta biste mogli da učinite. Umesto što prigovarate detetu što nije složilo svoje čarape koje je upravo skinuo, jednostavno uzmite sve čarape koje nisu složene i stavite ih na pranje.

3.Dajte vašem detetu pravi način da se oseti moćno

Ako ne pružite svom detetu pravi način da oseti moć, ono će pronaći neodgovarajući. Načini na koje možete pomoći svom detetu su sludeći: dajte im pravo izbora, dajte mu da proveri račun iz prodavnice, neka zajedno sa vama priprema ručak… Dvogodišnje dete može da pere plastične sudove, pere povrće, ili da stavi escajg u fioku. Obično sami odradimo ove stvari jer ih radimo s lakoćom, a to daje deci osećaj nevažnosti.

4.Koristite prirodne posledice

Zapitajte se šta bi se desilo da se niste umešali u određenu situaciju? Ako se mešate kada to ne bi trebalo, vi uskraćujete detetu šansu da nauči posledicu svojih akcija. Na primer, ako vaše dete zaboravi da ponese užinu za školu, nemojte mu je odnositi. Dozvolite joj da nađe rešenje i nauči bitnost pamćenja.

5.Koristite logične posledice

Posledice moraju deci biti logično povezane sa njihovim ponašanjem kako bi imale efekta. Na primer, Ako vaše dete zaboravi da vrati nešto što je pozajmio i vi ga kaznite zbog toga na nedelju dana, ta kazna će samo prouzrokovati da se vaše dete naljuti na vas. Međutim, ako vratite pozajmljenu stvar i platite kaznu zbog kašnjenja sa vraćanjem, logična posledica je da mu odbijete iznos kazne od dzeparca, ili da mu dozvolite da uradi nešto kako bi zaradio novac.

6. Povucite se iz konflikta

Ako vaše dete testira vaše živce ili se ponaša prema vama bez poštovanja, najbolje bi bilo da napustite prostoriju govoreći mu da ste u susednoj sobi ako želi da pokuša ispočetka. Nemojte napuštati sobu u besu.

7. Razdvojte radnju od vršioca

Nikad nemojte reći detetu da nije dobro. To uzrokuje neodostatak samopoštovanja. Pomozite vašem detetu da nije u pitanju da ga ne volite, ali njegovo ponašanje ne može da se toleriše. Ono mora da zna da je voljeno, bez obzira šta je uradilo. Nemojte ucenjivati dete sa ljubavlju.

8. Budite ljubazni i nepokolebljivi u isto vreme

Pretpostavite da imate petogodišnje dete i da se ono nije obuklo a već je vreme da se pođe. Podići ćete ga i odvesti do auta i reći ćete mu da može da bira ili da se obuče u autu ili u školi. Ako ste u nedoumici na koji način ovo da uradite zapitajte se koji je to način da ga motivišete s ljubavlju umesto strahom.

9. Pojasnite najvažnije vrednosti vašeg karaktera i vaše ciljeve u životu

Većina roditelja želi da neku situaciju dovede pod kontrolu najbrže što može prouzrokovati učenju deteta agresiji. Ponašajte se onako kako želite da se vaša deca ponašaju kada odrastu. Budite im dobar primer.

10. Ostanite dosledni, idite do kraja

Ako ste se dogovorili sa detetom da neće dobiti lizalicu kad budete išli u prodavnicu, onda ostanite pri tom dogovoru. Nemojte da posustajete pred njegovim suzama, plaču, treskanju. Vaše dete će tako naučiti da vas više poštuje ako mislite ono što kažete.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!