Thursday, July 18, 2024
HomeTechnolifeDigitalizacija PoslovanjaDevOps – evolucija u načinu rada IT sektora u kompanijama

DevOps – evolucija u načinu rada IT sektora u kompanijama

DevOps predstavlja kombinaciju kulture, procesa i alata koja za cilj ima bržu, pouzdaniju i bezbedniju isporuku softvera krajnjim korisnicima. U srži DevOps-a je automatizacija, bilo da je u pitanju upravljanje infrastrukturom i aplikativnom platformom, ili proces testiranja, build-ovanja i isporuke novih verzija softvera. Uspešna DevOps praksa podrazumeva znanja i tehnologije koje se nalaze “negde između” oblasti rada tradicionalnih Development i Operations timova.

Upravo zato, DevOps treba da predstavlja razbijanje tradicionalnih Dev i Ops silosa i približavanje ovih timova između kojih obično postoji visok zid nerazumevanja i konfuzije. Suštinu DevOps-a predstavlja komunikacija i spremnost za izlazak iz sopstvene zone komfora. Međutim, organizacije u nastojanju da implementiraju DevOps često greše u pristupu, a iskustvo je pokazalo da postoji mnogo više pogrešnih načina na koje je moguće uvesti DevOps prakse, a svega par ispravnih.

DevOps ne treba da predstavlja novi silos u organizacionoj šemi, ali ni sporednu funkciju u okviru postojećih timova – teme na kojima DevOps pokret insistira poput bezbednosti, vidljivosti i pouzdanosti su isuviše važne da bi se developeri ili administratori njima bavili samo delom svog vremena. Uspešna DevOps kultura živi upravo u zoni preseka ekspertize Dev i Ops timova i njihovoj bliskoj komunikaciji i saradnji ka ostvarivanju zajedničkog cilja.

Fokus DevOps-a se konstantno pomera na gore – bliže aplikacijama a dalje od infrastrukture koja ih pokreće, ali ne treba potcenjivati važnost Operations komponente ni u današnjem vremenu javnog cloud-a i Kubernetes-a koji kompleksnost naizgled eliminišu, a u realnosti samo premeštaju u druge slojeve tehnološkog steka. Pažnja je danas dodatno usmerena na dve krajnje tačke u procesu razvoju softvera: developera, sa ciljem što ranijeg detektovanja grešaka, loših praksi i bezbednosnih propusta, i krajnjeg korisnika, da bi se što brže i preciznije došlo do odgovora na pitanja kako softver radi i koliko je pouzdan iz perspektive korisnika.

Kompanija Coming poseduje višegodišnju ekspertizu u uvođenju DevOps procesa i praksi, kako interno, pružajući podršku development timu koji je delom produkt a delom servisno orijentisan, tako i eksterno, radeći na projektima sa korisnicima iz različitih segmenata industrije. Neke od specijalnosti ove kompanije su CI/CD procesi i GitOps, cloud-native aplikacije i Kubernetes, infrastruktura kao kod i monitoring performansi aplikacija. Više puta ova kompanija je potvrdila u praksi da kada je DevOps postavljen predstavlja značajan pokretač biznisa. Isti Coming koristi da kompanijama i development timovima ponudi model eksternog DevOps-a kao usluge (DevOpsaaS), bilo kao trajno ili prelazno rešenje ka izgradnji sopstvene DevOps ekspertize.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!