Friday, December 8, 2023
HomeBlueArt Show„Doktor Rej I đavoli“ konačno u bioskopima

„Doktor Rej I đavoli“ konačno u bioskopima

Nakon premijere na FESTU-u film reditelja Dinka Tucakovića “Doktor Rej i đavoli” ulazi u bioskopsku distribuciju.
Bioskopski start film će imati u kragujevačkom bioskopu Cineplexx, u sredu 26. septembra, gde će biti organizovana svečana projekcija kojoj će prisustvovati reditelj Tucaković i ekipa filma. Od 27. septembra „Doktor Rej i đavoli“ će se naći na redovnom bioskopskom repertoaru.
„Doktor Rej i đavoli“ donosi priču o legendarnom američkom reditelju Nikolasu Reju, poznatom, pored ostalog, po ostvarenju „Buntovnik bez razloga“ sa čuvenim Džejmsom Dinom u glavnoj ulozi. Rej je boravio u Beogradu 60-ih godina u pokušaju da snimi film, do čega nije došlo spletom čudnih okolnosti – nestao je bez traga.
Reditelj Dinko Tucaković je film zamislio kao misteriju, a još za vreme studija, koje je upisao 1979. godine, kada je Raj umro, zainteresovao se za tog reditelja, a potom je dalje istraživao njegov boravak u Beogradu 1964. godine. Tako je nastao film koje je zapravo i svedočanstvo o jednom lepšem vremenu, o zlatnom dobu srpskog filma i o propuštenim šansama.
Postoji neka vrsta «crne rupe» u biografiji slavnog holivudskog reditelja Nikolasa Reja u periodu između 1963. i 1967. godine. Nakon dva neuspela projekta iznenada je, usled poziva Ratka Draževića, direktora Avala filma iz Beograda, napustio svoju mladu suprugu i ćerku i došao u Jugoslaviju. Pored toga što je bio talentovan i genijalan reditelj, Rej je bio i komunista i zavisnik od droga. U to vreme je radio na projektu «Dr & His Devils» (Doktor i njegovi đavoli) zasnovanom na romanu kultnog autora Dilana Tomasa.
Dok su u Sjedinjenim državama njegova porodica, producent Semjuel Bronston i glumac Čarlton Heston, jedna od najvećih glumačkih zvezda tog vremena, organizovali potragu za njim i za tu potrebu su čak unajmili privatnog detektiva, u Srbiji je Rej bio hvaljen i zaštićen, pod nedvosmislenim blagoslovom predsednika Tita. Ali i u «Raju» su problemi počinjali da se pojavljuju. Rej je želeo da snimi autorski film dok su Dražević i drugovi imali drugačije ideje. Oni su želeli kostimirani spektakl koji bi promovisao Avala film kao Holivud na Balkanu i SFRJ kao zemlju sloboda, negde između Zapada i Gvozdene zavese.

  • Producent: Viktorija film, Belgrade / Alka film, Zagreb / Element 22 Communications, Novi Sad / B-Film, Montenegro
  • Scenario: Dinko Tucaković
  • Režija: Dinko Tucaković
  • Fotografija: Nemanja Jovanov
  • Muzika: Vladimir Petričević
  • Scenografija: Ivan Denić
  • Kostim: Jelena Djordjević
  • Uloge: Paul Murray, Dragan Bjelogrlić, Bojan Dimitrijević, Lena Bogdanović, Svetozar Cvetković, Ana Sofrenović, Tihomir Stanić, Jana Milić Ilić, Miodrag Krstović, Slobodan Ćustić, Pavle Pekić, Marko Gvero, Gordon Murray

 
 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!