Thursday, June 20, 2024
HomeGreenDizajnDozvolite vašoj odeći da razmišlja

Dozvolite vašoj odeći da razmišlja

Haljine budućnosti dosta će se razlikovati od onih koje se nose danas. Ali ne samo po boji, stilu ili materijalu. Buduća moda biće pametna. Garderoba će moći da snizi nivo stresa ili da promeni svoju boju u zavisnosti od raspoloženja onoga ko je nosi.

Nekoliko primera napredne tekstilne tehnologije je nedavno prikazano na Institutu Maryland.

Ugrađeni su mikrokontrolori na svadbenu haljinu. “Crvene stvarčice, možete da iskoristite da emitujete svetlo i pokrenete različite senzorekao reakciju na kretanje i temperaturu. Plavo je za servo motore koji se kreću nazad i i oko vas. Uz njega možete koristiti i različite kinetičke operacije.

Drugi izum se odnosi na funkcionalnije aplikacije. Garderoba koja signalizira nivo stresa onoga ko je nosi. Senzor koji je prišiven za rukav meri provodljivost znojnih žlezda. “Kada organizam dostigne određeni nivo stresa, pokreće se audio plejer, koji pušta muziku koja će vas opustiti.

Razmišlja se i o tkanini koja će menjati boje od zelene do crvene. Tu je i ideja o vlaknima koja mogu proizvesti elektricitet koji će stvoriti muziku.

Sve što je prikazano na univerzitetu je prototip. Ali profesori smatraju da pametna tekstilna tehnologija ima široku primenu i potencijal da načini preokret u modnoj industriji.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!