Thursday, June 13, 2024
HomeOrangeEdinburg – grad iz bajke

Edinburg – grad iz bajke

Edinburg je ne samo jedan od najlepših gradova u Evropi, to je i grad sa fantastičnim položajem. Pogled neočekivano puca sa maltene svakog ćoška – zelena brda, krajičak plavog mora, siluete zgrada, i crvene litice.

Edinburg je prestonica Škotske od 1437. godine i sedište je škotske samoupravne vlade. Stari i Novi Grad su stavljeni na listu Svetske kulturne baštine UNESKO.

Edinburg je univerzitetski grad i drugi po veličini grad u Škotskoj, posle Glazgova. Poznat je po godišnjem Edinburškom festivalu, kao i po Hogmanej uličnoj zabavi.

Škotska prestonica mnoge ljude osvaja na prvi pogled. Edinburški dvorac smešten na tlu nekadašnjeg vulkana, viktorijanska arhitektura i prelepo okruženje, stvaraju sliku grada smeštenog negde u prošlosti. Međutim ovo je moderan, kosmopolitski grad, i nova zgrada skupštine dočarava to jasno i glasno.

Glavne orijentacione tačke u gradu su Edinburgh Castle (dvorac Edinburg) u zapadnom delu Starog grada, i Arthur’s Seat (Arturovo sedlo) na 251m nadmorske visine, stenovita litica koja se uzdiže iznad istočnog dela Starog grada.

Glavna ulica u Starom gradu je Royal Mile (Kraljevska milja), i proteže se od tvrđave do podnožja Arturovog sedla.

New Town (Novi grad) leži severno od Starog grada, a od njega je odvojen uvalom u kojoj se nalaze park Princes Street Gardens i železnička stanica Waverly. Glavna trgovačka ulica u gradu, Prince St, postavljena je duž severne strane parka. Na istočnoj strani je brdo Calton Hill, na kojem ima nekoliko spomenika.

Dvorac Edinburg

Dvorac Edinburg je stara tvrđava koja se nalazi na uzvišenju iznad grada Edinburga i jedan je od najpoznatijih škotskih turističkih atrakcija.

Dvorac Edinburg godišnje poseti oko milion ljudi. Ako se izuzme Londonska kula, dvorac Edinburg je najposećeniji spomenik u Velikoj Britaniji. Oko 600. godine 300 ljudi se okupilo oko njihovog kralja Ričarda u njegovoj tvrđavi Din Edin. Ovo je prvo pominjanje imena mesta koje danas zovemo Edinburg. 638. godine Din Edin je okupiran od strane Jokširskih anđela. Nakon toga je mesto dobilo naziv Edinburg, koji se održao do danas.

1093. godine Kraljica Margaret, žena Malkolma III je ležala u dvorcu ozbiljno bolesna. Javljeno joj je da je njen muž ubijen kod Alnvika u Nortamberlendu, nakon čega je i ona, slomljena srca, preminula. Nakon što ju je Papa Inosentije IV 1250. godine proglasio za sveticu, a unutar tvrđave je sagrađena kapela posvećena njoj. Ta kapela je najstarija građevina unutar Edinburg dvorca.

Edvard I, engleski Kralj, 1296. napada Škotsku i okupira dvorac Edinburg. U noći 14. marta 1314. godine Sir Tomas Randolf, nećak Kralja Roberta Brusa, se sa svojim ljudima popeo preko severne stene na dvorac Edinburg, iznenadio engleski garnizon i povratio dvorac.

16. maja 1568. godine Meri, Kraljica Škota, je otplovila u Englesku, i njen maloletni sin je postao Kralj Škotske. Za sobom je ostavila podijeljenu naciju. Sir Vilijam Kirkaldi je bio čuvar dvorca Edinburg. Kada je 1571. godine hteo da podrži proteranu kraljicu, kraljeve pristalice su opkolile dvorac, ali pošto je najbolja artiljerija bila u dvorcu, nisu mogli da prodru unutra. Opsada je trajala dve godine, sve dok Engleska nije poslala namesnika Mortona. U maju 1573. godine, nakon razornog jedanaestodnevno bombardovanja, istočni zidovi su se srušili, Kirkaldi se predao nakon čega je i pogubljen. Namesnik Morton je skoro odmah počeo obnovu porušenog dvorca. Dvorac je do danas ostao u vlasništvu škotske države.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!