Wednesday, May 22, 2024
HomeBlueEgipatska umetnost pre piramida

Egipatska umetnost pre piramida

U selu Kurta na jugu Egipta međunarodni tim arheologa pronašao je petroglife za koje se veruje da su najranije paleolitsko umetničko delo u severnoj Africi.
Starost petroglifa, slike na steni, utvrđena je tehnikom koja se naziva optički stimulisana luminescencija i arheolozi iz Belgije, Australije i SAD su došli do rezultata da su crteži stari najmanje 15.000 godina, a možda i više.
Pre ovog istraživanja, navodi se u listu “Arheologija” Arheološkog instituta Amerike, ideja da je Egipat imao bilo kakvu paleolitsku umetnost bila je, u najmanju ruku, kontroverzna.
Arheolozi su otkrili najmanje 179 figura urezanih u peščar. Mnoge od njih su životinje realistično prikazane. Na drugima se nalaze izvanredni petroglifi – stilizovane predstave ljudi sa ogromnim zadnjicama, slične onima koje su pronađene u Evropi pre 14.000 godina.
Naučnici sada veruju da bi ove predstave mogle da budu dokaz indirektne veze između veoma različitih kultura.
Osim Kurte, na još nekoliko mesta u blizini otkriveni su crteži stilski veoma slični što je, kažu arheolozi, pokazatelj da je Kurta otvorila novu eru istraživanja paleolitske umetnosti.
 
Izvor: B92

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!