Saturday, June 22, 2024
HomeBlueArt ShowFilm: Obred. Na ivici između dobra i zla

Film: Obred. Na ivici između dobra i zla

Baš pred Uskrs meni dragi ljudi i ja rešimo da odemo i pogledamo film – The Rite (Obred), ponajviše iz razloga što u njemu glumi nama omiljeni glumac – Anthony Hopkins (Entoni Hopkins) iza koga stoje jedna od najboljih filmskih ostvarenja (znamo da ste odmah pomislili na film – Kad jaganjci utihnu), kao i najveće filmske nagrade.

Iskrni da budemo očekivali smo jednu tešku smaračinu na temu – Isterivanja đavola – međutim ovj film je nešto potpuno drugačije, bar u smislu obrade tematike.

The Rite (Obred) predstavlja životnu priču jednog studenta teologije (Michael Kovak, glumi ga Colin O’Donoghue), koji je usled nemilih porodičnih događaja izgubio veru i već godina ne uspeva da je pronađe. Smrt majke i slučajna saobraćajna nesreća kojoj prisustvuje toliko poremete njegovu duhovnu stranu da poželi da prekine dalje školovanje i posveti se nekim drugim stvarima u životu.

Međutim, želje su jedno, a realnost nešto sasvim drugo, pa Michael uslovljen od strane svog mentora odlazi u Vatikan kako bi postao egzorcista. Njegovo dalje učenje i obuku preuzima otac Lukas (Anthony Hopkins) koji i sam u nekim momentima gubi  veru zbg čega postaje meta samog demona. Ma koliko na trenutke film delovao usporeno u osnovi je jako dinamičan i vizuelno veoma efektno odrađen. Kamera je odlična, što možemo reći i za kostime i muziku koja prati radnju.

Mnogima će se film učiniti kao još jedna prosečno odrađena priča o isterivanju đavola, ali nije tako. The Rite (Obred) je film o traženju sebe u samom sebi i učenju da loše i zlo postoji, ali i da postoji način da isto potisnemo ili potpuno izbacimo iz sebe. Takođe, skreće nam pažnju da uvek hodamo po tankoj žici i da je u čovekovoj prirodi da uvek bude između dobra i zla, ta da jedno od njih bira ili svesno ili nesvesno.

Kao neko na koga je fim ostavio dobar utisak savetujem da isti pogledate – siguran sam da će u vama probuditi najrazličitije emocije. Gluma glavnih junaka je dovedena do perfekcije, a u filmu se pojavljuje i naša Marija Karan u ulozi Sandre.

Kontakt: Tuck, www.tuck.rs

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!