Thursday, July 18, 2024
HomeOrangeGalerija pod vedrim nebom

Galerija pod vedrim nebom

Knez Mihailova i okolne ulice će od 4. jula do 30. septembra biti galerije pod vedrim nebom i na gradskim fasadama prolaznici će moći da pogledaju reprodukcije 33 umetnička dela Narodnog muzeja u okviru projekta „Art Tura“.
Zahvaljujući saradnji Narodnog muzeja, opštine Stari grad i kompanija Hjulit-Pakard i Telenor, a pod pokroviteljstvom princeze Jelisavete Karađorđević, zbirka, koja već duže vreme nije dostupna široj javnosti, biće na raspolaganju svim zainteresovanim posetiocima glavnog grada. Reprodukcije slika su nastale pomoću najsavremenije tehnologije u oblasti štampe velikih formata kompanije Hjulit-Pakard, i pružaju mogućnost vernog reprodukovanja remek dela velikih umetnika. Zahvaljujući ovim tehnologijama moguće je dobiti reprodukciju identičnu originalu koja je uz to otporna na vremenske uslove i štetne uticaje okoline.
Uramljena i opremljena odgovarajućim legendama, na fasadama u centru grada biće izložena dela Kloda Monea, Kamija Pisaroa, Pjera Ogista Renoara, Matisa i Pabla Pikasa i domaćih autora Katarine Ivanović, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Jovana Bjelića, Save Šumanovića i Milene Barili.
Kompanija Telenor obezbedila je audio vođenje kroz izložbu, kako bi zainteresovanima omogućila da se bliže upoznaju sa izloženim remek-delima. Audio vođenje počinje od slike „Tahićanka“ (zgrada Narodnog muzeja, fasada u Čika Ljubinoj ulici), traje 42 minuta i završava se slikom „U parku“ na početku Knez Mihailove ulice. Više o slikama posetioci će moći da saznaju pozivom na broj 9840 (za korisnike Telenor mreže) ili 063 9840 (za korisnike drugih mreža). Pozivi su besplatni za Telenorove pretplatnike, a njima je omogućeno da informacije dobiju i slanjem besplatnog SMS-a sa tekstom „Delo hh“ (na mestu hh ukucati broj sa legende odgovarajuće slike)“ na broj 9840. Cena poziva iz drugih mreža naplaćuje se prema važećem cenovniku operatora.
Takođe, posetioci će moći da preuzmu fotografiju izloženog dela i audio vodič u mp3 formatu sa sajta http://wap.telenor.rs/narodnimuzej/ prilagođenog mobilnim telefonima.
„Iskustvo saradnje vodećih kompanija sa svetskim muzejima predstavlja polazište za realizaciju projekta ‘Art Tura’.  Drago nam je što na ovako interesantan način možemo da predstavimo samo jedan manji segment baštine koju čuva Narodni muzej i pozovemo sve zainteresovane građane da prošetaju ulicama Beograda kreirajući sopstvenu ‘Art Turu’. Tokom trajanja izložbe pod vedrim nebom u Narodnom muzeju svi posetioci će moći da kupe reprodukcije izloženih remek-dela“, rekla je Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja.
Više informacija o „Art turi“ i izloženim delima pesetioci mogu pronaći na adresi www.arttura.rs kao i sajtu http://wap.telenor.rs/narodnimuzej/ prilagođenom mobilnim telefonima. 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!