Monday, May 20, 2024
HomeIstaknutoIzbačeni smo iz Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju

Izbačeni smo iz Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju

Na žalost trenutna jedna tužna tema, jer je prosto neverovatno da našem državnom aparatu se neprepozna bitnost ove institucije.

Srbija više nije punopravni član Evropske asocijacije za obezbeđivanje kvaliteta u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA) odlukom njihovog Borda na sednici koja je održana 20. februara 2020. godine.

Spisak stvari koje je ENQA tražila da Srbija sredi i uredi

Zamerali su nam:

  • Zašto posete recenzentskih komisija nisu duže nego traju po par sati umesto i po nekoliko dana kako bi se na terenu mogli videti svi bitni segmenti vezani za akreditaciju koje je visokoškolska ustanova pripremila.
  • Mnogo više se pažnje pridaje birokratiji nego što se stavlja akcenat na kvalitet visokog obrazovanja.
  • Nisu podjednaka prava za sve i što se primećuje da postoji dominacija malog broja institucija u postupku akreditacije dok se nečije mišljenje i ne čuje iako se proces akreditacije odnosi i na njih.
  • ENQA je tražila od Srbije, da drugostepeni organ nebude Nacionalni savet, da taj organ bude formiran u okviru NAT
  • Direktor nij osoba sa punim radnim vremenom, već je angaživan na visokoškolskoj ustanovi, čime nije mogao da ima punu nezavisnost.
  • Nisu utvrđeni realni troškovi akreditacionog procesa, a to dodatno opterećuje visokoškolske ustanove. Primera radi ima recenzenata koji dobiju i po 100 000 dinrada za nekoliko sati rada, što nikako nije realno a značajno opterećuje visokoškolske ustanove.
  • Potrebno je da se uradi mnogo više kako bi postojali jedinstveni kriterijumi ishoda akreditacionog procesa, kako bi odluke koje donosi Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta bila podjednaka za sve učesnike u postupku akreditacije, a ne kao do sada da različita pravila važe za različite visokoškolske ustanove.
  • Ozbiljna zamerka je i netransparentnost procesa akreditacije,što znači da postoji mogućnost da bude visok stepen korupcije. Primećeno je i da se izveštaji o akreditaciji ne objavljuju na sajtu NAT. Takođe, ne objavljuju se ni spiskovi recenzentskih komisija, kao ni kompletni zapisnici sa sednica.

Koliko su ministar i članovi NAT olako shvatili ove ozbiljne primedbe i koliko se nisu potrudili da ih isprave pokazuje i saopštenje objavljeno na sajtu NAT 1. marta, u kojem tvrde da su zamerke Srbiji uglavnom formalnog i načelnog karaktera i da je bila samo jedna ozbiljna primedba.

Nacionalno telo za akreditaciju

Kako su na sajtu NAT-a objavili, prethodna Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta („raniji“ KAPK) u februaru 2018. godine izgubila je status punopravnog člana Evropske asocijacija za obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA) i stavljena je u status „pod nadgledanjem“ (under review), uz mogućnost da otkloni primedbe ENQA u primeni Evropskih standarda i smernica za osiguranje kvaliteta (European Standards and Guidelines – ESG) i obnovi punopravno članstvo u roku od 2 godine.

Ministarstvo je upravo zato formirao Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju Srbije, na čelu sa predsednikom Upravnog odbora Simom Avramovićem i direktorkom Jelenom Kočović, koje je imalo zadatak da otkloni nedostatke i povrati status punopravnog članstva Srbije u ovoj organizaciji.

Nažalost građana Srbije, nije učinjeno dovoljno

Da ministar i rukovodstvo NAT nisu ozbiljno shvatili primedbe koje je ENQA uputila Srbiji, piše Srbija danas, dokaz je gubljenje statusa punopravnog člana u najznačajnijoj organizaciji vezanoj za visoko obrazovanje u Evropi.

Izbacivanjem iz članstva iz Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju značajno se otežava postupak priznavanja srpskih diploma u zemljama EU jer je članstvo u ovoj organizaciji garancija kvaliteta visokog obrazovanja.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!