Monday, May 20, 2024
HomeBlueIzdavačka kuća Booka sa tri nove knjige i novom edicijom na Sajmu...

Izdavačka kuća Booka sa tri nove knjige i novom edicijom na Sajmu knjiga

Izdavačka kuća Booka će na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu uz ranije objavljene knjige predstaviti i tri nova naslova od kojih jedan otvara vizuelno i tematski potpuno novu ediciju „Žanr“. Štand izdavačke kuće Booka biće na istom mestu kao i prošle godine, u prstenu Hale 1, preko puta ulaza u halu.
NASLOVI NOVITETA

  • Na kraćem kraju Sunčane aleje“ autora Tomasa Brusiga
  • Tvrđava samoće“ autora Džonatana Letema
  • Kad jaganjci utihnu“ autora Tomasa Herisa

 
NA KRAĆEM KRAJU SUNČANE ALEJE
Petnaestogodišnji Miha Kupiš živi s roditeljima, bratom i sestrom u stanu tipičnom za tadašnji Istočni Berlin, u neposrednoj blizini Zida. Kroz priču o životu Mihe i njegove generacije, njegove porodice i prijatelja, o vremenu prvih ljubavi, otkrivanja rokenrola i egzistencijalizma, prvih žurki i potrage za originalnim izdanjima ploča Rolingstonsa – ređaju se slike Istočnog Berlina, ponekad komične, ponekad pune čežnje mladih za životom koji je uvek „na onoj drugoj strani“.
Nostalgično, ironično, a istovremeno duhovito, u romanu Na kraćem kraju Sunčane aleje opisuje se život u ulici podeljenoj Berlinskim zidom sedamdesetih godina XX veka. Za ovaj roman Tomas Brusig je dobio prestižnu nagradu koja nosi ime kultnog nemačkog pisca Hansa Falade.
O AUTORU

  • Tomas Brusig, koga je kritika bila proglasila vunderkindom nove (istočno)nemačke književnosti, rođen je 1965. u Berlinu. Odrastao je u istočnom delu grada i posle mature radio je kao nosač nameštaja i portir u muzeju i hotelu. Studirao je sociologiju i dramaturgiju, a kao pisac je debitovao 1991. godine romanom „Vodene boje“. Godine 1995. izašao je njegov roman „Junaci kao mi“, koji je preveden na mnoge jezike i po kome je urađena pozorišna adaptacija. Četiri godine kasnije dobio je, zajedno s Leandrom Hausmanom, nagradu savezne vlade za scenario „Sunčana aleja“. U jesen 2001. godine, Tomas Brusig je objavio knjigu „Život do stadijuma muškaraca“, 2004. roman „Kako svetli“ i 2007. godine „Sudija, kraj“. Živi u Berlinu.

 
TVRĐAVA SAMOĆE
Roman Tvrđava samoće je remek-delo jednog od najvažnijih savremenih američkih pisaca, Džonatana Letema. Kroz priču o odrastanju i prijateljstvu dvojice dečaka, Dilana Ebdusa i Mingusa Ruda, Letem je dao fascinantan pogled na sedamdesete, na Njujork, na herojsko vreme stripa, fanka, grafita, panka, ali i kreka.
Ali Tvrđava samoće nije samo roman o odrastanju, to je roman o beloj i crnoj Americi, o dobu velikih promena, o uspehu i neuspehu, o američkom snu i svemu što on nije. To je priča o sedamdesetima, kada je sve bilo važno ali i o devedesetima kada više nikome nije stalo, i priča o tome šta bi se desilo kada bi dvojica tinejdžera opsednutih superherojima iz stripova stvarno imali supermoći.
Tvrđava samoće ocrtava svet onakvim kakav jeste, u kome uprkos svemu postoji veliko prijateljstvo i ideali. Odmah po pojavljivanju Tvrđava samoće postala je kultna knjiga našeg vremena, do sada prevedena na dvadesetak jezika.
O AUTORU

  • Džonatan Letem (1964) je autor osam romana i četiri zbirke priča. Živi u Bruklinu, u Njujorku. Ovaj sin avangardnog slikara i političke aktivistkinje, odrastao u umetničkoj sredini, nije imao lako detinjstvo na ulicama Bruklina. Letemov Bruklin prepun je istorije i priča, možda najbolje dočaranih u njegovom petom romanu, Sva siročad Bruklina (1999), koji je postigao veliki uspeh i osvojio brojne nagrade, prvenstveno zahvaljujući fascinantnim protagonistima, ubedljivom zapletu i minucioznosti u detaljima. Za svoj sledeći roman Tvrđava samoće, objavljen 2003. godine, do sada najuspešniji i najčitaniji, Letem je intenzivno skupljao građu i usput stekao sasvim nov pogled na svoj voljeni rodni kraj. Objavljivao je pripovetke i eseje u New Yorkeru i Rolling Stoneu, pisao scenarije za stripove i priređivao antologije. Od 2011. godine radi kao profesor kreativnog pisanja na koledžu u Pomoni, u Kaliforniji.

 
KAD JAGANJCI UTIHNU
Mlada FBI pripravnica. Zli genije zatvoren zbog neopisivih zločina Ulazak u najmračnije odaje uma psihopate u smrtonosnoj potrazi za serijskim ubicom.
Konačno, nakon mnogo godina naši čitaoci imaju zadovoljstvo da pročitaju apsolutni klasik kojim izdavačka kuća Booka otvara svoju novu ediciju pod nazivom Žanr. Kad jaganjci utihnu proglašen je za najbolji triler svih vremena po glasovima čitalaca ostavivši iza sebe dela pisaca kao što su Stig Lašon, Stiven King, Robert Ladlam i Džon Grišam. Remek delo žanrovske književnosti autora koji je svetu podario najimpresivnijeg negativca svih vremena: Hanibala Lektera.
O AUTORU

  • Tomas Heris (1940) važi za jednog od najvećih majstora savremenog trilera. Napisao je samo pet romana: Black Sunday, Red Dragon, Kad jaganjci utihnu, Hannibal i Hannibal Rising od kojih su poslednja četiri posvećena najupečatljivijem književnom negativcu, Hanibalu Lekteru. Sve Herisove knjige su postale bestseleri i dobile uspešne filmske ekranizacije, ali najuspešnija je svakako Oskarima nagrađena verzija romana koji držite u rukama sa Entonijem Hopkinsom i Džodi Foster u glavnim ulogama.Tomas Heris je poznat i po svojoj misterioznosti, ne komunicira sa medijima i poslednji intervju je dao 1976. godine. Živi na Floridi ali veći deo godine provodi putujući po Evropi, najčešće posećujući svoj omiljeni grad, Pariz.

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!