Svi smo u životu barem jednom, želeli da se oslobodimo loših navika, rekli:”OD SUTRA OKREĆEM NOVI LIST”.

Zdrava ishrana, redovno vežbnje, više vremena za sebe i porodicu su samo neke od stavki koje SVI redovno dodajemo na svoj spisak novog lista, kako bi smo preuzeli kontrolu nad svojim životom.  Ali us skladu sa modernim tempom života, jednostavno nemamo više vremena jer ipak dan ima samo 24h,  i tako se vrlo brzo vraćamo starim nezdravim navikama.

Kako naučnici kažu, koji su istražvali ponašanje ljudi,  navika se u mozgu stvara kao putovanje nervnog impulsa kroz određene nervne ćelije. Ako redovno koristimo isti put, možemo pretposstavti  da smo ga “utabali” i naš mozak kaže da na to treba što manje energije trošiti. I zato je povratak u zonu komfora logično rešenje a promena navika pretstavlja muku i patnju.

Prirodni zaslađivači umesto šećera

Kako se većina prvo reši da izbaci iz ishrane šećer, koji je dokazano štetan za naš organizam,  toliko naš jednostavno nemože to da radi dugotrajno.

Kako su nam naučnici objasnili,  šećer je najzastupljeniji i najdostupniji ‘narkotik’ a izaziva zavisnost organizma čak do osam puta jaču od kokaina.  Ove informacije bukvalno obeshrabruju svakoga sa slabijim mentalnim sklopom, ali nam nutricionisit nude rešenje,  u obliku STEVIJE.

Stevija se ubraja u prirodne zaslađivače i dobija se iz biljke koja se naziva Stevia rebaudiana. Uzgaja se prirodnim putem u Brazilu i Paragvaju, gde se hiljadama godina koristila za zaslađivanje hrane, lečenje opekotina i stomačne probleme. Sladokusci će se obradovati činjenici da je njena kalorijska vrednost jedanka nuli, a da negativna dejstva njene upotrebe još uvek nisu ustanovljena. Ipak, kada budete sladili vašu kafu ili rešili da umesto šećera za pravljenje kolača koristite steviju, budite oprezni sa količinom koju stavljate, budući da je ona čak 200 do 300 puta slađa od šećera!

 

Integralno brašno umesto belog

Zamena belog brašna integralnim nesumnjivo je još jedna dobra stvar koju možete učiniti za svoje zdravlje.

Nutricionisti ističu brojne prednosti integralnog brašna, bogat sadržaj vlakna, i zbog toga ga treb iskoristiti kod dijta i specijalnih režima ishrane.
Opšte poznato je da integralne žitarice uspešno kontrolišu nivo šećera u krvi, a zbog velikog broja vlakna, duže nas drže sitim. Bitno je i za znati da integralne namirnice imaju značajno veću količinu vitamina B grupe koja je izuzetno važna za metabolizam ugljenih hidrata, ali i za kvalitet kože i noktiju. Imajte to na umu svaki put kada krenete u pekaru po burek, pogačice ili vruć beli hleb!

Zdrava hrana koja vam pomaže

Badem – Ova namirnica sadrži mnogo hranljivih materija – proteine, dobre masti, kalcijum, fosfor, cink, bakar, selen, folnu kiselinu, vitamine E i A. Bademi mogu smanjiti nivo lošeg holesterola, poboljšati san, delovati preventivno na srčana oboljenja i kancer. Pored toga, bademi vam mogu pomoći da smršate.

Losos – Omega 3 masne kiseline deluju pozitivno na zdravlje mozga i vaskularnog sistema. Losos je odličan izvor omega 3 masnih kiselina, koje se preporučuju u trudnoći, a mogu popraviti i raspoloženje i štite od Alchajmerove bolesti. Losos je niskokaloričan i ima visok sadržaj vitamina D.

Maslinovo ulje – deluje prevenitvno na rak debelog creva, dojke i kože. Pored korisnih fenolnih antioksidanata, sadrži i biofenole koji sprečavaju snižavju krvni pritisak i sprečavaju srčana oboljenja. Pored toga, maslinovo ulje ima i snažna antiupalna dejstva i može smanjiti tegobe nastale kao posledica hroničnih oboljenja.

Grčki jogurt – U poređenju s običnim jogurtom, grčki jogurt sadrži manje masnoće i više kalcijum i proteina, koji su neophodni za zdrave zube, jake mišiće i čvrste kosti. Redovnim konzumiranjem grčkog jourta ćete poboljšati varenje i sprečiti pojavu gasova i nadutosti. Takođe, neka istraživanja su pokazala da grčki jogurt deluje preventivno na pojavu raka dojke, čira na želucu i vaginalnih infekcija.

Pasulj – sadrži veliki procenat vlakana, proteina i flavonoida, a malo masnoće. Ishrana bogata pasuljem vam može pomoći u mršavljenju, regulisanju nivoa šećera i delovati preventivno na srčana oboljenja i rak dojke. Takođe, pasulj ima pozitivnu ulogu u regulisanju hormona. Ova namirnica je dobra i za trudnice jer je bogata folnom kiselinom.