Saturday, April 20, 2024
HomeTechnolifeDigitalizacija PoslovanjaKaizen filozofija – na korak do boljeg poslovanja

Kaizen filozofija – na korak do boljeg poslovanja

Tekst priredio: Ivan Milanović, konsultant i trener Tecor Lean & Kaizen Consulting

U današnjem dinamičnom poslovnom okruženju, stalna promena je jedina konstanta. Upravo iz tog razloga mnoge organizacije traže načine da unaprede svoje poslovanje kako bi ostale konkurentne na tržištu.

Važan aspekt u poslovnim trendovima je i da se cena proizvoda ili usluge ne povećava, već se veći profit stvara smanjenjem rasipanja u procesu i troškova uopšte. Jedna od najefikasnijih metoda koja se pokazala kao ključna u takvoj poslovnoj strategiji je Kaizen filozofija.

Kaizen – japanska filozofija života i rada označava potragu za stalnim poboljšanjem i unapređenjem procesa u kompaniji. Pored većih kompanija, malih i srednjih preduzeća, prednost Kaizena je što se može primeniti i na pojedinca.

Termin je skovao Taiichi Ohno – otac Toyotinog proizvodnog sistema. Ono što je za Kaizen karakteristično je da on označava stalno poboljšanje. Kaizen filozofija ne obuhvata radikalne promene, već sistem malih – sitnih poboljšanja koja organizaciju svakodnevno približavaju potpunom profesionalizmu.

Kad primjenjujete Kaizen metodu, onda konstantno gledate šta biste mogli popraviti, koje male izmene mogu doneti poboljšanje procesa, uticati na radnike, na  njihovo zdravlje i rad. Prednost ove metodologije je laka implementacija, brza vidljivost rezultata kao i relativno mala cena implementacije.

Kaizen filozofija

Cilj Kaizena nije samo rešavanje problema kada se oni pojave, već i stvaranje korporativne kulture u kojoj se svaki zaposleni konstantno trudi da identifikuje potencijalna poboljšanja i implementira ih. Krajnji cilj, zapravo je generisanje povećanja profita uz sticanje i osiguranje lojalnosti što većeg broja klijenata. Bonus cilj je često prevazilaženje planiranih ciljeva jednog preduzeća. Ovde su ključne tri stvari na koje preduzeća trebaju da obrate pažnju:

Postavi merljiv cilj – isplaniraj kako ćeš najefikasnije do njega i za koliko vremena – uradi posao.

Iako ga mnogi nazivaju filozofijom, Kaizen nije baziran na teoriji i teoretisanju, već je veoma praktičan i operativan princip koji svakim svojim korakom kompaniji omogućava bolje poslovanje.

Ključne komponente su svakako kontinuirano unapređenje koje jednom uspostavljeno ne sme da jenjava ili prestane. To znači da se čak i najmanje promene na bolje cene i podstiču, jer se kroz akumulaciju tih sitnih poboljšanja postižu značajni rezultati na duže staze.

Efikasna primena Kaizena zahteva angažovanje svih nivoa zaposlenih u organizaciji. Timski rad je ovde ključan kako bi se osiguralo da svi imaju priliku da dopinose idejama i rešenjima. Naša praksa često pokazuje da se najbolje ideje javljaju od strane zaposlenih od kojih to najmanje očekujete.

Kako bi podstakli sve zaposlene da se zalažu za poboljšanja potrebno je da im obezbedimo stalno učenje i usavršavanje njihovih veština. Naravno uz ovo ide i nezaolbilazni sistem nagrađivanja koji ne mora nominalno biti izražen u novcu. Ponekad i javna pohvala ili manja kataloška nagrada i te kako utiče na motivaciju.

Kaizen identifikuje, kvanitfikuje i eliminiše sve vrste gubitaka u procesima. To može uključivati vreme čekanja, prekomerno kretanje, nepotrebnu potrošnju sirovina ili bilo koju drugu aktivnost koja ne dodaje vrednost proizvodu ili usluzi. – ističu iz domaće kompanije Tecor consulting, koja je specijalizovana za implementaciju Kaizen filozofije na našim prostorima.

I da rezimiramo. Kaizen filozofija je više od metodologije, ona je način razmišljanja koji treba da prožima svaku organizaciju koja stremi ka napretku. Implementacija ove filozofije zahteva predanost i upornost, ali se dugoročno isplati kroz postizanje boljih rezultata i održavanje konkurentnosti na tržištu. U svetu gde se brzina promena ubrzava, Kaizen može biti ključan faktor za uspeh poslovanja.
UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!