Thursday, June 13, 2024
HomeGreenKako da budete uspešna mama?

Kako da budete uspešna mama?

Mame od akcije su kao superheroji, one imaju žestoku sposobnost da rade 10 stvari istovremeno: pripremaju večeru, pomognu detetu oko domaćeg zadatka, slože opran veš, pošalju email poslodavcu…

Ali samo zato što izgleda da to ove mame rade lako, ne znači da je tako.

Poenta je u dobrom balansiranju vremena.
Želite li da u isto vreme izgledate lepo, da je ručak spreman, da provodite dovoljno vremena sa decom i mužem a da pritom i zarađujete novac?! Evo saveta koji će vam olakšati sve to:

Organizujte se: Zvuči luckacto, ali shvatite ozbiljno svaku reč. Neophodno je da unapredite svoju dnevnu rutinu, kako biste se lišili stresa. Možete koristiti rokovnik, ili džepni podsetnik, jer je jako bitno da uvek pred sobom imate zadatke koje treba da obavite, tako da neprijatna iznenađenja svedete na minimum. Zabeležite i najmanju sitnicu, pored podrazumevanih sastanaka, rokova periodičnih susreta i sl.

Upamtite kvalitet pre nego kvantitet. Možda nećete dobiti svo vreme koje želite da provedete sa svojom decom, ali napravite maksimum od onoga što imate. Kada se kući, neka se sve vrti oko njih. Sačekajte da deca odu na spavanje, pa tek onda proverite email-ove i završavajte ostali posao.

Potražite pomoć. Ako imate ljude na koje možete da se oslonite u svom okruženju, bilo da je to familija ili plaćena negovateljica, to je kamen temeljac za izgradnju dobro balansirane okvira posao/kuća. Što više stvari možete da podelite: kućne poslove, plaćanje računa, rad u dvorištu, vožnja do i od škole i slično više će vam ići glatko. Verovali ili ne, imati solidnu ali ne i striktnu rutinu na nekom mestu može uključivati sve iz okruženja, čak i decu. Mnogo je opuštenije kad drugi znaju šta da očekuju.

Budite otvoreni i za podršku.
Mnoge porodice se nalaze u sličnoj situaciji kao i vi. I podrška je suštinska za vaše lično i profesionalno duhovno stanje. Prihvatite savete i od drugih mama.

Ne zaboravite sebe. Mame su predodređene da stave tuđe potrebe ispred svojih. Ali zadovoljavanje ličnih potreba je isto tako važno. Upišite u svoj rokovnih sate koje ćete izdvojiti samo za sebe, kao što je odlazak u teretanu, ili odlazak na kafu s prijateljicama, čitanje knjige i slično.

Budite fleksibilni.
Naučite i da prihvatite poraze. Pored toga što je bitno da imate svoj raspored, bitno je i da imate na umu mogućnost padova i realnog života. Takav miks misli može dobro da funkcioniše duže vreme.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!