Thursday, June 20, 2024
HomeGreenKako da napravite bolje fotografije sa kamerom na vašem smartphone-u?

Kako da napravite bolje fotografije sa kamerom na vašem smartphone-u?

Telefonske kamere su prisutne odavno, ali neretko se dešava da usnimljene fotografije nisu dovoljno jasne. Evo predloga kako da napravite najbolje slike korišćenjem vaše telefonske kamere.

Ako ispred sebe imate prelep pogled ali nemate vremena da izvadite svoj profesionalni fotoaparat preostaje vam da se oslonite na telefonsku kameru. U zavisnosti od kamere na vašem telefonu i osvetljenosti dolazite do rezultata koji su uglavnom nejasni, i bled prikaz onoga što je i vaše oko videlo. Ali nemojte očajavati, možete dobiti maksimum uz par trikova.

Sve telefonske kamere su različite ali ih uglavnom odaje ista mana, lošiji kvalitet slike pri manjem svetlu. iPhone ima fotografije sa dobrim bojama, Droid ima fotografije koje su za nijansu slabijih boja od odlične.

Većina ovih trikova je i poznata ali ljudi zaboravljaju na njih ili ne znaju kako da ih iskoriste:

1.Koristite svetlo: Jako je važno da subjekat slikanja bude okrenut ka izvoru svetlosti. Ovaj korak zahteva možda malo više nameštanja ali ćete na kraju biti zadovoljni.

2.Obrišite sočivo pre nego što krenete sa fotografisanjem. Ako vam je sočivo kamere uprljano nijedna slika, ni uz kakve savete vam neće biti dobra.

3. Izbegavajte digitalni zum. Ova funkcija je zapravo neverovatno beskorisna, svako zumiranje, daje lošiji kvalitet slike. Ako je ikako moguće vi se približite predmetu koji želite da uslikate. A ako ne možete, uvek možete da isečete fotografiju kasnije, a to je zapravo isto što i digitalni zum radi.

4.Obratite pažnju na blic. U nedostatku svetlosti uvek posegnemo za korišćenjem blica. Međutim dešava se da su slike nekad bolje u ovim situacijama i bez korišćenja blica. Tako da je dobro da probate obe varijante. Možete pokušati i za prekrivanjem blica belim parčencetom papira ako vam je neophodan blaži blic kako biste izbegli vampirska lica.

5. Proverite podešavanja aplikacija. U zavisnosti od modela telefona koji imate, možete imati i aplikacije koje imaju par podešavanja za bolju fotografiju.

6. Proverite rezoluciju. Mala rezolucija je dobra za slanje fotografija putem mms-a. Ali ako želite fotografije koje ćete nositi unaokolo onda treba da se odlučite za visoku rezoluciju.

7. Uključite Stability opciju. Teško je držati telefon u mirovanju kada ste u pokretu, i tada je teško odrediti nejasne obrise na fotografiji na malom ekranu. Uključivanjem opcije stabilnost, akcelerometar vašeg telefona će izmeriti koliko se drma kamera i neće usnimiti sve dok se vaša ruka ne smiri (obično to traje jednu ili dve sekunde). Neke aplikacije vam čak dozvoljavaju da podesite senzitivnost stabilnog snimka, tako da se u tim situacijama snimak odlaže sve dok skoro potpuno ne umirite ruku.

8. Beli balans. Neophodno je da date sekund vremena kameri vašeg telefona da se prilagodi, u suprotnom ako uslikate istog sekunda kada i pomerite poklopac, desiće vam se da dobijete narandžaste slike. Ako i nakon nekoliko sekundi dobijate loše fotografije probajte ručno da podesite beli balans. Uglavnom ga možete podesiti u nekoliko varijanti: dnevna svetlost, fluoroscentna ili oblačno. Nekad će vam se desiti da ručno podešavanje daje bolje fotografije od automatskog podešavanja.

9. Ekspozicija. Podešavanje na veću ekspoziciju daće više svetla u sočivu, što znači da ćete dobiti svetliju sliku.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!