Saturday, July 20, 2024
HomeGreenKako do detoksikacije organizma?

Kako do detoksikacije organizma?

Detoksikacija je suštinski deo optimalnog zdravlja. Svaki čovek je biohemijski jedinstven, pa samim tim ima i drugačije prohteve organizma. Zato je značajno da se konsultujete sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo kakav program detoksikacije.

Ipak, postoji određen obroj univerzalnih namirnica koje obezbeđuju dnevnu dozu detoksikacije organizma.

Repa

Repa je apsolutni šampion. Puna je vitamina B3, B6 i C, kao i beta-karotena. Takođe je važan izvor gvožđa, magnezijuma, cinka i kalcijuma – svih neophodnih elemenata koji obezbeđuju detoksikaciju.
Repa utiče i na zdravlje žučne kese i jetre – organa koji su ključni u eliminisanju toksina. Visok nivo vlakana u repi poboljšava varenje.
Alge
Poznata i kao morska trava, ova izvrsna hrana sadrži brojne antioksidanse koji pomažu alkalizu krvi i jačaju digestivni trakt. Alge apsorbuju toksine na sličan način kao što voda razblažuje.
One nude brojne minerale iz okeana, koji se nalaze i u ljudskoj krvi.
Maslačak
Moćna hrana bogata nutritientima koji su osnov svake zdrave dijete. On je superoksidant koji pospešuje čišćenje digestivnog trakta i obnavlja jetru.
Slobodno dodajte lišće maslačka u svoju salatu.
Brokoli
On sadrži veoma važne fitohemikalije koje se oslobađaju za vreme žvakanja i varenja. Cvetovi brokolija su znatno delotvorniji, jer sadrže 20 puta više sulforofana.
Ne ustručavajte se da ga jedete u svakom obliku – kuvan ili svež.

Laneno seme

Kada želite da detoksikujete svoje telo, važno je da se uverite da se toksini eliminišu na pravi način. Seme lana jeste odličan izvor vlakana, kao i omega 3 ulja. Probajte da svako jutro pojedete dve kašike semena natopljenog limunovim sokom.

Limun
Ko ne voli limun? Ovo izvrsno voće stimuliše osobađanje enzima i pomaže da se toksini pretvore u tečnost i lakše izbace iz organizma. Ako pijete vodu sa limunom svako jutro, pomoći će da izbalansirate kiselost hrane koju unosite u organizam.
Beli luk
Nijedan detoks plan ne može biti uspešan bez belog luka. On je snažan prirodni antiseptik i antibiotik. Oslobađa organizam od patogenih mikroba i redukuje toksine u organizmu.
Artičoke
Ne samo da su ukusne, već su i neverovatno zdrave. One podstiču proizvodnju žuči i štite jetru. Takođe imaju diuretičko dejstvo.
Đumbir
Kurkumin je aktivni sastojak đumbira i daje mu žutu boju. Koristi se u alternativnoj medicini u lečenju jetre i poremećaja varenja.
Jabuke
Izvor su vlakana, vitamina, minerala, fitohemikalija kao što su D-Glukarat, bioflavonoida i terpenoida. Sve ove supstance pomažu proces detoksikacije.
Jedan od bioflavonoida, florizidin, stimuliše proizvodnju žuči koja pomaže jetri da se reši toksina. Jabuke sadrže i pektin koji izbacuje metale i aditive iz organizma. Najbolje je da birate one organske, s obzirom na to da su neorganske jabuke jedan od najvećih izvora pesticida.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!