Wednesday, July 17, 2024
HomeGreenKako do posla?

Kako do posla?

Nezaposleni ste, ili Vam prete otkazom Ugovora o radu (možda ga i nemate),nalazite se u situaciji koja od Vas zahteva da se ponovo aktivirate na tržištu radne snage koje je sve više beskrupulozno, a vi ste u obavezi da u toj modernoj džungli nađete novo mesto i poziciju za sebe, koja je uz to i adekvatno plaćena.

Novo radno mesto

Ukoliko uspete da nađete posao u kratkom roku i po tom idealnom scenarijukoličina stresa koja se doživi ravna je razvodu braka ili gubitku drage osobe, prema istraživanjima udruženja psihologa. Period privikavanja na novo okruženje i sredinu, prihvatanje pravila rada i uslova kod novog poslodavca, novi kolektiv… sve su to nepoznanice kroz koje se mora proći da bi se opstalo na novom radnom mestu. Svedoci smo izuzetno velike fluktuacije radne snage, koja pogađa određene profesije (radna mesta) ili kompanije.

Možemo tražiti dva uzroka problema, prvi svakako se odnosi na samukompaniju koja nije u dovoljnoj meri posvetila pažnju svojim zaposlenima, kao i odeljenju za ljudske resurse (o uslovima rada i novčanoj nadoknadi nećemo ovom prilikom), a drugi faktor koji ima izuzetnu ulogu u svemu tome je i sam radnik, koji se često postavi na nepravilan način, što zbog neiskustva što zbog precenjivanja samog sebe ili nedovoljnog poznavanja posla u koji se upustio.

Saveti za intervju sa poslodavcem

Međutim, ukoliko posao ne nalazite lako, a razgovori i aplikacije za posao se produže u nedogled, sledi nekoliko praktičnih saveta koji bi Vam mogli biti od koristi u tom poduhvatu:

1. Pre svegamorate se registrovati kao nezaposleno lice u okviru Nacionalne službe za zapošljavanje u najbližoj filijali vašeg mesta stanovanja. Tu ćete ostvariti pravo na pravovremeno informisanje o slobodnim radnim mestima, besplatne obuke i seminare u doškolavanju i prekvalifikaciji i svakako ono što je za mnoge suštinski važno besplatnu zdravstvenu zaštitu.

2. Nakon toga pristupite izradi svoje radne biografije, ona je od posebnog značaja u vašem traganju za budućim poslom, jer je to prvo što će doći u kontakt sa budućim poslodavcem i što mu može reći mnogo o vama i vašem radu. Svakako da tu možete potražiti i stručnu pomoć u okviru nacionalne službe za zapošljavanje ali i na samom internetu imate bezbroj primera kako se piše radna biografija (CV), potrebno je samo da pažljivo pratite uputstva. Obratite pažnju da ne napravite gramatičke ili tekstualne greške, jer to može da ostavi nepovoljan utisak o vama kao o brzopletoj i nepreciznoj osobi.

3. Što se tiče oblačenja, psiholozi savetuju da na intervju za posao, skoro uvek obučete belu košulju, jer je ona oličenje jednostavnosti, ostavlja pozitivan utisak na ljudsko oko i pojačava utisak koji koji želite da ostavite. Sagovornika uvek gledajte u oči, nemojte da skrećete pogled jer može da izgleda da nešto krijete.U samom razgovoru nikada nemojte da prekrstite noge i da se pogurite,pokušajte da govorite jasno i staloženo, odgovori treba da su vam kratki i kokretni. Ukoliko vam je neko pitanje neprijatno ili ne znate odgovor uvek je dobro odgovoriti kontra pitanjem, npr: šta Vi mislite o tome i sl.

Plata i uslovi rada

Dolazimo i do visine plate ili radnog honorara – veoma je bitno da se postavite realno, i prema situaciji koja vlada na tržištu rada postavite i visinu svog honorara ili mesečne plate.

Dobro bi bilo ukoliko imate mogućnosti da se pre informativnog razgovora za posao raspitate koliko su plaćeni radnici u toj kompaniji za isto radno mesto, da ne biste licitirali sa sumama jer to može da ostavi negativan uticaj.

Postavite sebi neke ciljeve i kriterijume preko kojih nećete preći, jer ukoliko odmah na sve pristanete u daljem radu nećete imati prostora za pregovore i poboljšanje svoje pozicije, a takva situacija bi bila veoma frustrirajuća.

Krenite napred u potragu za novim poslom, nema ga puno na tržištu Srbije, konkurencija jeste jaka, ali Vi ste možda baš prava osoba za dati posao…

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!