Thursday, June 13, 2024
HomeGreenProstata i impotencija

Prostata i impotencija

Benigna hiperplazija prostate (uvećanje prostate) vrlo je čest zdravstveni problem među starijom muškom populacijom. Statistika pokazuje da oko 50% muškaraca sa ovim stanjem ima prosek godina oko 60. Uvećanje prostate obično kreće u 30-tim, a prvi simptomi se ispoljavaju u 50-tim godinama starosti.

Simptomi uvećane prostate

Većina simptoma uvećane prostate počinje da se ispoljava postepeno. Jedan od najčešćih simptoma je česta potreba za noćnim mokrenjem, i onim preko dana. Ostali simptomi su vrlo često teškoća da se započne mlaz pri mokrenju, isticanje mokraće i nakon prestanka mokrenja, slabiji mlaz pri mokrenju. Ozbiljnije i ređe komplikacije uključuju infekcije urinarnog trakta i potpunu blokadu uretre koji zahtevaju hitnu medicinsku intervenciju. Pored ovoga, mnogi muškarci iskuse i probleme sa potencijom.

Da li uvećanje prostate izaziva impotenciju?

Studija sprovedena u Americi i šest evropskih zemalja na oko 14.000 muškaraca uzrasta od 50 do 80 godina pokazala je jaku vezu između benigne hiperplazije prostate i urinarnih problema ili erektilne disfunkcije. 50% svih ispitanika su prijavili otežanu seksualnu funkciju, a 10% njih potpunu impotenciju.

Kako se leči uvećana prostata?

Redovan medicinski monitoring bez naročite terapije se primenjuje kod slučajeva gde negativni simptomi nisu značajnije ispoljeni.

Farmakološka terapija uključuje:

Alfa blokatore koji opuštaju glatke mišiće prostate i olakšavaju protok urina. Neželjena destva mogu biti glavobolja i stalni zamor.

Inhibitore 5-alfa reduktaze koji blokiraju konverziju testosterona u njegovu aktivnu formu u prostati (dihidrotestosteron). Neželjena dejstva mogu biti smanjena seksualna želja i problemi sa erekcijom.

Hirurška intervencija kod onih koji ne reaguju povoljno na terapiju ili imaju ozbiljne komplikacije poput blokade urinarnih puteva.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!