Thursday, July 18, 2024
HomeTechnolifeDigitalizacija PoslovanjaKako je japanska filozofija transformisala poslovna okruženja

Kako je japanska filozofija transformisala poslovna okruženja

Mnogo puta je pomenuto da je „promena jedina konstantna“ u životu, u poslovanju, u načinu rada. Pa kako i nebi bila kada se ljudski um razvija iz dana u dan, kada nove tehnologije napreduju brže nego što možemo da ih ispratimo, kada ono što je juče bilo napredno danas postaje uobičajeno a već sutra zastarelo.

U tom ludački brzom svetu boreći se sa posledicama drugog svetskog rata u porušenom Japanu, grupa inženjera i radnika tadašnje Toyote razvijala je modele i načine rada koji su trebali pomoći samoj fabrici pa i celom Japanu da se oporave od posledica nuklearne katastofe koja ih je zadesila.

Tada su shvatili i postavili temelj onoga što danas nazivamo kaizen filozofijom, filozofijom kontinualnog unapređenja, Lean načinom rada… Tada su shvatili da ukoliko svaki zaposleni svakoga dana napravi maleni pomak unapred i napravi minimalnu uštedu i unapređenje da će kumulativ tog napora biti neverovatno veliki.

Ova filozofija se pokazala kao ispravna čemu svakodnevno svedoči trenutna razvijenost i pozicija Japana u svetu, ovu filozofiju su preuzele i druge zemlje i pod raznim nazivima je prekrila čitav moderan svet koji je nastavio da je razvija i unapređuje svakodnevno što još jednom svedoči o tome da je „promena jedina konstantna“.

Tradicionalan (zastareli) način rada u kome je menadžment taj koji treba da misli i da unapređuje a da radnici samo treba da izvršavaju naređenja i zadatke, nažalost, još uvek je prisutan u delu privrede naše zemlje – kažu iz domaće kompanije Tecor Consulting. Dobra je stvar što se i ova duboko ukorenjena navika polako menja dolaskom novih generacija i otvaranjem inostranih firmi koje sa sobom donose kulturu modernog načina poslovanja koja od svakog zaposlenog zahteva da misli i promišlja o tome što radi i kako može da sa manje truda i energije postigne isti ili čak bolji rezultat. Dobra je i činjenica da onaj koji jednom uvidi benefite ove filozofije nikada se više neće vratiti na stari način rada te je neminovnost da će lean&kaizen naći mesta u svakoj organizaciji na ovom svetu samo je pitanje trenutka.

Statistika govori ovome u prilog. Nakon samo 3 godine od starta implementacije u kompaniji prosečno ostvareni rezultati su oko 50% povećanja produktivnosti, oko 90% manje škarta i grešaka, oko 40% niži troškovi proizvodnje, oko 30% manje fluktuacije zaposlenih, oko 80% manje povreda na radu…

Kako bi sve ovo bilo moguće i kako bi se ostvarili gore pomenuti rezultati razvijeno je na desetine Lean alata i metoda kojima moraju da ovladaju naši zaposleni jer ti alati i metode nam pomažu da prepoznamo i sprovedemo unapređenja, oni nam pomažu da svakodnevno ostvarimo mali pomak i postanemo kompanija na svetskom nivou organizvanosti i produktivnosti.

Više o japanskim filozofijama možete saznati na oficijalnom portalu kompanije Tecor Consulting

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!