Thursday, February 29, 2024
HomeBlueKako odabrati klima uređaj?

Kako odabrati klima uređaj?


Iako se čini da će nas tropske vrućine ove godini obići, ipak je teško zamisliti da bismo ovo leto mogli pregurati bez pomoći klima-uređaja. Ukoliko još niste nabavili klimu za svoj dom ili poslovni prostor, pratite nekoliko korisnih saveta stručnjaka kako bi vaša investicija bila što uspešnija.
Uvek kupujte klimu za koju znate sve karakteristike i izbegavajte nepoznate proizvođače!
Kod izbora kućne klime najvažniji je kapacitet hlađenja i grejanja koji se bira prema veličini i karakteristikama prostora. Jeftini modeli često nemaju kapacitet od 12000 BTU odnosno 3.5kW (1kW = 3412.14 BTU/h) Tako se kao ‘dvanaestice’ prodaju klime koji imaju kapacitete i ispod 3kW, a u ponudi ima i ‘proizvođača’ za koje se ne može doći do svih karakteristika.
Drugi parametar o kom treba voditi računa je energetska efikasnost koja se određuje koeficijentom hlađenja, pri čemu treba razlikovati klasične on/off klime i klime s novom inverter tehnologijom koje štede struju i pružaju ujednačenu temperaturu i veći konfor u prostoru. Urednik portala klimauredjaji.com Ivan Gaćeša objašnjava da koeficijenti hlađenja COP i EER, odnosno novi sezonski SEER i SCOP određuju  energetsku klasu i tako direktno utiču na potrošnju struje.
Što je EER/COP veći, veća je energetska efikasnost i dobija se više rashladne, odnosno toplotne energije. U tom pogledu najbolje su “Inverter” klime koje imaju visoku energetsku efikasnost čime se štedi i do 40% u odnosu na neinverterske tradicionalne modele. Ove klime su tiše i rade na temperaturama do -15 stepeni. Pored toga, u Srbiji su još uvek u ponudi klime s freonom R22 koji je zbog štetnosti za ozonski omotač zabranjen u Evropskoj uniji. Ove klime imaju manju energetsku efikasnost i troše više struje. Osim toga, prilično su bučne.
Danas su u ponudi standardni kućni split sistemi koji se sastoje od spoljne i unutrašnje jedinice, prozorski, plafonski, parapetni, ali i mobilni prenosni klima uređaji, koji nemaju montažu.
– Ovi uređaji imaju crevo za odvod toplog vazduha za koje je potreban otvor u zidu i najčešće su niže energetske klase i manjeg kapaciteta, pa su namenjeni manjim prostorijama.  Za razliku od split sistema koji standardno imaju funkciju i grejanja i hlađenja, pokretne klime mogu da hlade, a samo neke mogu da greju – dodaje Ivan Gaćeša.
Nakon kupovine odgovarajućeg uređaja, trebalo bi voditi računa i o mestu montaže kako bi se postigla maksimalna efikasnost uređaja. Klima treba da stoji u delu prostorije gde će najmanje smetati strujanje vazduha.
– O mestu ugradnje konsultujte se s registrovanim servisom, jer nestručnom ugradnjom može doći do oštećenja uređaja ili instalacije što automatski znači da garancija više ne važi – upozorava urednik portala klimauredjaji.com i dodaje da je ove uređaje najvažnije redovno servisirati prema prema savetima proizvođača, najčešće jednom godišnje kada se pored redovnog pranja filtera i kućišta, proverava pritisak gasa i celokupna funkcionalnost uređaja.
Ukoliko se pravilno koristi, u letnjim danima klima uređaj predstavlja najboljeg saveznika: u kući stvara prijatnu atmosferu, a uz to smanjuje osip od vrućine i polensku groznicu, od koje pati veliki broj alergičnih osoba. Uz to, postoji mogućnost ugradnje filtera protiv nečistoće koji prečišćavaju vazduh od polena i prašine, sitnih čestica ili dima, filtera za osvežavanje prostorija i mnogih drugih.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!