Državni vrtić u Krasnojarsku jedan je od brojnih vrtića u Rusiji koji ima svoj tradicionalni pristup čeličenju dece.

Kako funkcioniše Sibirsko čeličenje

Ova drevna sibirska tehnika, kojom se bore protiv prehlada, virusa i gripa, je zvančno uvedena u njihov nastavni plani i izvodi se svakodnevno. Svakog jutra, bez obzira na vremenske uslove, deca uzimaju kantice ledene vode, skidaju se u kupaći i polivaju se.

Kako bi se predupredile neželjene posledice, deca redovno prolaze sistemske preglede, prilikom kojih se posebna pažnja usmerava da li postoji neki zdravstveni razlog zbog kog dete ne bi trebalo da prolazi ovaj tretman. Tako da preduslov da se dete podvrgne ovom tretmanu su da je dete zdravo ali i da su roditelji potpisali saglasnost.

Vaspitači redom tvrde, da je kofa ledene vode, razlog zašto su deca uvek zdrava i vesela.

Kako to sve deca doživljavaju,  ako sudimo prema snimcima koji svage godine se pojavljuju, deci ovo nesmeta i dobro se zabavljaju.

Prema informacijama koje je sa svetom podelila vaspitačića Oksana Kabotko (45), koja je i nače i trener plivanja, u slučajevima kada je mnogo hladno i temperatura padne ispod -25 celzijusa, ovaj vid edukacije se neprimenjuje. Takodje vema je važna znati pravilno disati u momentima kada se polivaju ledenom vodom, tako da većina dece kad to savlada više nema problema.

Prema tvrdnjama vaspitačica širom Sibira gde se ovo  primenjuje, deca koja se kupaju ledenom vodom, su zdravija i otpornija na grip i prehladu, ili ako ih uhvati to su blaži siptomi u odnosu na decu koja izbegavaju ovu metodu Sibirskog Čeličenja.