
Ukoliko glavicu barite, lišće možete skuvati zajedno. Ako pripremate glavicu i lišće zasebno, na neki pikantniji način, od lišća možete skuvati supe i ukusna variva, kao i da sve to posebno kombinujete i mešate sa drugim povrćem. Ovaj jestivi cvet je prava riznica vitamina, minerala, proteina,… Karfiol je neverovatno bogat proteinima (2,48 odsto), biljnim uljima (0,34 odsto), šećerom (1,21 odsto) i mineralnim sastojcima od kojih sadrži najviše kalijuma, fosfora i sumpora. Bogat je i vitaminom C pa mu po hranljivosti mnogi daju prednost pred kupusom.
Ne možete da mu odolite, a muku mučite sa želucem. Pokušajte da se suzdržite, jer se karfiol teško vari zbog velike količine celuloze u svom sastavu. Karfiol u sebi skoro da ne sadrži masti, ima malo ugljenih hidrata i kalorija, ali sadrži fitonutrijente. Te supstance deluju dvostruko, sprečavaju štetno delovanje enzima koji aktiviraju spojeve odgovorne za razvoj raka i povećavaju pozitivno delovanje onih enzima koji onemogućavaju i eliminišu kancerogene supstance. Fitonutrijenti šalju signale genima da povećaju proizvodnju enzima ukljućenih u procese detoksifikacije. Utiču na metabolizam estrogena i štite od razvoja raka dojke ili drugih oblika raka karakterističnih za žene.
Zbog folne kiseline i betakarotena, karfiol čuva kardiovaskularni sistem, smanjuje rizik od pojave multiple skleroze i smanjuje šanse od pojave moždanog udara. Ako nedeljno pojedete tri do pet obroka karfiola, smanjujete rizik da obolite od nekog oblika kancera. Kada ga kupite, najbolje je da ga iskoristite u roku od pet dana. U kuvanom obliku čvajte ga najduze dva dana u frizideru.










