Thursday, June 13, 2024
HomeGreenKarfiol čuva kardiovaskularni sistem

Karfiol čuva kardiovaskularni sistem

Kada pazarite na pijaci, verovatno vam istog trenutka u oči upada krupno kupusasto povrće, glavica karfiola. Atraktivnog i neobičnog izgleda, karfiol je izuzetno visokog kvaliteta, pa su mu i nutricionisti dodelili status plemenitog i delikatesnog povrća. Mnoge domaćice za ishranu upotrebljavaju jako zadebljalu cvast, zbijenu u glavicu, takozvanu “ružu”, koja ima neverovatno hranljive vrednosti i prijatnog je ukusa. Ono što sigurno niste znali do sada, jeste da lišće karfiola, koje uglavnom odstranimo i bacimo, sadrži najvaznije prehrambene sastojke. Zato, bujno mlado zeleno lišće nemojte bacati, jer na taj način odbacujete ono što je na karfiolu najvrednije.
Ukoliko glavicu barite, lišće možete skuvati zajedno. Ako pripremate glavicu i lišće zasebno, na neki pikantniji način, od lišća možete skuvati supe i ukusna variva, kao i da sve to posebno kombinujete i mešate sa drugim povrćem. Ovaj jestivi cvet je prava riznica vitamina, minerala, proteina,… Karfiol je neverovatno bogat proteinima (2,48 odsto), biljnim uljima (0,34 odsto), šećerom (1,21 odsto) i mineralnim sastojcima od kojih sadrži najviše kalijuma, fosfora i sumpora. Bogat je i vitaminom C pa mu po hranljivosti mnogi daju prednost pred kupusom.
Ne možete da mu odolite, a muku mučite sa želucem. Pokušajte da se suzdržite, jer se karfiol teško vari zbog velike količine celuloze u svom sastavu. Karfiol u sebi skoro da ne sadrži masti, ima malo ugljenih hidrata i kalorija, ali sadrži fitonutrijente. Te supstance deluju dvostruko, sprečavaju štetno delovanje enzima koji aktiviraju spojeve odgovorne za razvoj raka i povećavaju pozitivno delovanje onih enzima koji onemogućavaju i eliminišu kancerogene supstance. Fitonutrijenti šalju signale genima da povećaju proizvodnju enzima ukljućenih u procese detoksifikacije. Utiču na metabolizam estrogena i štite od razvoja raka dojke ili drugih oblika raka karakterističnih za žene.
Zbog folne kiseline i betakarotena, karfiol čuva kardiovaskularni sistem, smanjuje rizik od pojave multiple skleroze i smanjuje šanse od pojave moždanog udara. Ako nedeljno pojedete tri do pet obroka karfiola, smanjujete rizik da obolite od nekog oblika kancera. Kada ga kupite, najbolje je da ga iskoristite u roku od pet dana. U kuvanom obliku čvajte ga najduze dva dana u frizideru.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!