Friday, July 19, 2024
HomeRedLjubav & SeksOralni sex i nije baš zdrav

Oralni sex i nije baš zdrav

Glavni uzrok raka grla među ljudima mlađim od 50 godina predstavlja virus koji se širi oralnim seksom, upozoravaju naučnici. U pitanju je je humani papiloma virus, poznat i kao glavni izazivač raka grlića materice. Prenosi se seksom bez zaštite, i veruje se da zabrinjavajući porast broja slučajeva smrtonosnog raka grla u proteklih nekoliko decenija predstavlja posledicu delovanja upravo ovog virusa.

Rak usta i orofarinksa, gornjeg dela grla, ranije je uglavnom dijagnostifikovan kod starijih muškaraca koji piju i puše, ali u novije vreme se sve češće javlja i kod mlađih osoba oba pola.

Profesor Mojra Džilis sa Državnog univerziteta Ohaja ide čak tako daleko da tvrdi da je humani papiloma virus koji se prenosi seksualnim putem češći uzročnik ove vrste raka nego pušenje.

U većini evropskih zemalja preporuka je da se devojčice stare 12-13 godina, dakle pre početka seksualnog života, vakcinišu protiv humanog papiloma virusa, kako bi se zaštitle od raka grlića materice. Vakcina se prima u tri doze i u nekim zemljama EU se daje u školama.

Sada, međutim, lekari u SAD predlažu da se radi zaštite celokupne mlade populacije protiv ovog virusa vakcinišu i dečaci, pogotovo kada se ima u vidu činjenica da današnji tinejdžeri mahom smatraju da je oralni seks “uobičajen, društveno prihvatljiv, bez posledica i znatno manje rizičan po zdravlje nego pravi seks”.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!