Friday, May 24, 2024
HomeBlueKoliko bi koštala izgradnja Enterprajza?

Koliko bi koštala izgradnja Enterprajza?

Mnogi fanovi serijala Zvezdane staze sigurno su se zapitali da li bi bilo moguće zaista sagraditi svemirski brod Enterprajz – moguće je, ali po ceni koja prevazilazi zdrav razum. Iako je nemoguće razmišljati o svim futurističkim stvarima koje Enterprajz poseduje, poput štitova, vorpa i teleportacije, i ukoliko se držimo onoga što nam je dostupno, bilo bi moguće napraviti nešto najbliže Enterprajzu.
Svemirski brod enterprajz dugačak 725.35 metara, visok 190 metara dok je prečnik tanjira na vrhu 304 metra – naravno, u pitanju su dimenzije poslednjeg broda koji se može videti u najnovijem filmu o Zvezdanim Stazama.
U filmu je Enterprajz pravljen u Ajovi u Sjedinjenim Američkim Državama, a ukoliko bi ga danas pravili na Zemlji, proces bi morao da bude sličan procesu pravljenja Međunarodne svemirske stanice, što znači da bi se Enterprajz pravio iz delova koji bi potom bili sastavljeni u svemiru. Da bi se ovo izvelo, bilo bi potrebno izdvojiti 468.4 milijarde dolara, i to je cena koja ne uključuje rad.
Iako je naizgled u pitanju mnogo nula, budžet za odbranu SAD iznosi 3.803 triliona dolara, tako da na kraju krajeva, novac nije najveći problem. Međutim, kada bi se našao u svemiru, to bi bilo samo pola bitke, zapravo i manje od toga pošto Enterprajz ne bi imao čime da se brani.
Kada su u pitanju fotonska torpeda, to nam nije na raspolaganju, ali taktičke nuklearne rakete jesu. Jedna od opcija bila bi balistička raketa UGM-133 Trident II. Prilično je nejasno koliko je torpeda nosio Enterprajz, ali je USS Vojadžer na sebi imao 38 iako je bio dizajniran isključivo za naučne svrhe, tako da se ovaj broj može uzeti kao minimalna potreba. Svaka Trident raketa košta 30.9 miliona tako da bi 38 „fotonskih torpeda“ sa transportom u svemir koštalo 6,076,200,000 dolara.
I naravno, Enterprajz ne bi bio Enterprajz bez lasera, tačnije njih šest koliko ih ima. Na svu sreću, mornarica SAD poseduje lasere koji bi mogli da predstavljaju adekvatnu zamenu. Mornarički La WS sistem, tačnije šest njih, koštao bi 90 miliona dolara.
Brodu bi naravno trebala i posada. Ukoliko pogledamo listu poznatih članova posade, to bi značilo da bi na Enterprajzu trebalo da bude minimum 11 osoba. Srećom, NASA i Rusija objavili su koliko košta obuka i slanje astronauta u svemir – 70 .7 miiona dolara. Ukoliko kadeti unapred znaju da obavljaju svoj posao i potreban im je samo svemirski trening, posada Enterprajza koštala bi 777.700.000 dolara.
 
Izvor: B92

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!