Saturday, July 20, 2024
HomeBlueKora od banane testirana kao način prečišćavanja vode

Kora od banane testirana kao način prečišćavanja vode

Kora od banane je poznata po uzrokovanju kliznuća, ali ovoga puta banana ima drugačiju ulogu. Naučnici su pronašli način da zaustave zagađenje vaše vode.


Prethodna istraživanja su pokazala da vlakna od kokosa, ljuske od kikirikija i druge biljke mogu da uklone potencijalne toksične teške metale kao što je olovo i bakar iz vode. Rudnici, fabrike i farme mogu stvarati ovakav otpad, sa potencijalnom pretnjom da naruše nečije zdravlje i okolinu. Trenutni metodi prečišćavanja vode od teških metala su skupi, a neki materijali za prečišćavanje su sami po sebi toksični.

Naučnici Univerziteta u Sao Paulo-u u Brazilu i njihove kolege su želele da ispitaju koru od banane kao prečišćivač vode. Kora od banane već ima iznenađujuć broj potencijalne upotrebe, uključujući poliranje stvari kao što je srebro i kožna obuća.

Bio sam kući, jeo banane, kad mi je sinula ideja: “Zašto da ne napravim nešto od ovoga?”” izjavio je Gustavo Castro, hemičar sa univerziteta u Sao Paulo-u.

Jedinjena u kori od banane sadrže atome azota, sumpora i organskih jedinjenja kao što je karboksilna kiselina.

Istraživači su ustanovili da mlevena kora od banane funkcioniše bolje u uklanjanju bakra i olova od drugih materijala za filtriranje, i da na brži način uklanja oba toksična metala iz vode.

“Sledeći korak je da se primeni materijal na stvarnim uzorcima industrijskih otpadnih voda”, izjavio je Castro.

Castro je takođe upozorio javnost da ne pokušava da ovo radi kod kuće.

“Kora od banane još uvek nema dokazanu mogućnost izvlačenja drugih supstanci iz vode”, “Mogu biti prisutne neke otrovne supstance”.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!