Wednesday, May 22, 2024
HomeBlueLG Optimus 4X - Povoljan, a odličan smartphone

LG Optimus 4X – Povoljan, a odličan smartphone

Pored vrhunskih televizora, sjajnih malih kućnih aparata i bele tehnike kompanija LG u svojoj ponudi ima i veoma zanimljive pametne telefone, koji iz meseca u mesec osvajaju brojne nagrade za dizajn i radne karakteristike. Iako je na ovom polju pomenuti proizvođač prisutan već skoro deset godina veliki broj potrošača sa naših prostora ne zna koliko širok portfolio pametnjakovića ima LG, međutim to će uskoro promeniti, jer kampanja koju je nedavno pokrenuo ovaj brend za Optimus 4X (P880) telefon ima za cilj da pored ovog fantastičnog telefona promoviše i ostatak smartphone LG ponude. Mi smo za ovu priliku uspeli da dođemo baš do pomenutog Optimus 4X modela koji pripada visokoj klasi pametnjakovića,a pored sjajnih radnih karakteristika najveća prednost mu je veoma povoljna cena po kojoj se nudi. Hajde da zajedno pogledamo šta sve zna i ume…

Jednostavan dizaj i sjajna hardverska podrška
Iako Optimus 4X ne pripada L-Style familiji proizvoda on vizuelno i dalje dosta podseća na popularne L7, L5 i Prada 3.0 telefone. Jednostavnost dominira celim telefonom, ivice su zaobljene, a zadnja strana je tako odrađena da telefon savršeno leži u šači. Izrada je očekivano na najvišem mogućem nivou i svakom detalju je posvećena maksimalna pažnja, a ono što nam se posebno dopada jeste da Optimus 4X nije previše zahtevan za održavanje, kao pojedini Sasmung-ovi modeli u ovom cenovnom rangu. Inače, kada smo već kod vizuelnog identiteta ovog telefona ne možemo a da ne naglasimo da isti ima dve hromirane pruge po obodu koji mu daju na dodatnoj atraktivnosti. Testirani teži 141 gram i ima dimenzije od 132.4×68.1×8.9 mm. To bi u kratkim crtama bila priča o dizajnu i nekim opštim vizuelnim karakteristikama – sada je vreme da vidimo kakva ga hardverska podrška prati.

Prednjom stranom Optimus 4X telefona dominira veliki ekran dijagonale 4.7 inča (103.5 x 58.5mm) i rezolucije 1280×720 piksela. Reč je o ekranu kapacitivnog tipa (Touch layer 4X) koji podržava do 10 istovremenih pritisaka. Njegova osetljivost je odlična, a isti podržava veliki broj multi gestikulacija zahvaljujući kojima možete lako zumirati fotografije, internet stranice ili listati sadržaja Web portala. Kvalitet slike koju nudi je fantastičan – boje su maksimalno verno reprodukovane, dok je detaljnost fantastična. Prelazi su umereni, što verujemo da će dopasti većini korisnika jer i nakon višečasovnog rada vas oči neće boleti. Da sve bude na nivou LG se odlučio da ekran ovog modela presvuče Gorilla Glass zaštitom prve generacije koja ga čini otpornim na ogrebotine i sve spoljne uticaje. Jedina mana ugrađenog displeja je što mu vidljivost značajno opada (do 60%) kada se izloži direktnim sunčevim zracima, ali da budemo iskreni to smo i očekivali obzirom da je matrica telefona bazirana na True HD-IPS-LCD tehnologiji.

Veoma dobar ekran prati i NVIDIA Tegra 3 čipset koji koristi quad core A9 procesor radnog takta 1.5GHz. Njegova arhitektura je ARMv7, a proizveden je u 40nm proizvodnom procesu. Sam čipset poseduje 1MB L2 cache-a i 32KB L1 cache-a. Kao i kod Tegra 2, tako i kod Tegra 3 čipseta zatičemo implementiran grafički akcelerator (ULP GeForce – 12 jezgara), koji podržava OpnGL ES 2.0, Open VG 1.1 i EGL 1.4. Zahvaljujući ovakvom potezu Optimus 4X predstavlja pravu malu multimedijalnu aždajicu od telefona i u stanju je da pogura najnovije Android igrice, filmove i uopšte bilo koji multimedijalni sadržaj vidoke definicije.

Kao predstavnik više klase pametnih telefona Optimus 4X dolazi sa dve kamere – zadnjom (8MP) i prednjom (1.3MP). Zadnja tj. glavna kamera operiše rezolucijom od 3264×2448 piksela i pravi veoma dobre fotografije i solidne video zapise, dok prednja ima rezoluciju od 1280×960 piksela i prvenstveno je namenjena za komunikaciju sa vama dragim osobama i poslovnim partnerima. Što se tiče konektivnosti testirani telefon dolazi sa WiFi i Bluetooth adapterima poslednje generacije koji su zaduženi za bežičnu komunikaciju, dok je za žičnu interaktivnost tu USB 2.0 veza. Inače, telefon raspolaže sa 16GB memorije, međutim za skladištenje podataka je raspoloživo 12GB na koju možete držati apsolutno šta god poželite od elektronskih podataka. Uglavnom dovljna je za čuvanje velike količine muzike i filmova. Nikako ne smemo da zaboravimo ni odličnu Li-Ion bateriju bateriju kapaciteta 2100 mAh, 3.5V, 8Wh sa kojom realno možete očekivati do 9 časova razgovora ili 35 sati slušanja muzike. Ista je izmenjiva i veoma lako se uklanja.
Platforma
Optimus 4X koji smo mi dobili na test došao je sa Android 4.0.3 operativnom sistemom na kome se i najbolje pokazao. U paketu se isporučuje i sa velikim brojem veoma zanimljivih aplikacija, kao i unapređenim korisničkim interfejsom od strane kompanije LG (Optimus 3.0). Sve je podešeno tako da korisniku bude na dohvat ruke, a mi posebno moramo da pohvalimo one sitnice koje život znače poput odlično rešenog kalendara, jako interesantnih widgeta i perfektno odrađene vremenske prognoze. Igrica na želost nema, ali je zato tu Tegra portal i Google Play Market sa kojih možete preuzeti sve što vam je potrebno. Samo da napomenemo da ima dosta sjajnih besplatnih aplikacija.
Zaključak
LG je sa Optimus 4X pametnjakovićem definitvno odradio dobar posao i tržištu ponudio jedan veoma kvalitetan i zanimljiv telefon spreman da odgovori na sve zadatke koje postavite ispred njega. Veliki ekran visoke rezolucije, sjajna NVIDIA Tegra 3 platforma i dobro odrađene kamere samo su neke od njegovih prednosti. Istina, nije da nema mana – poprilično se zagreva kada se dugo igrate i kada je grafičko jezgro maksimalno opterećeno, ali sa druge strane u radu je potpuno stabilan i što je najvažnije ovaj telefon je cenovno veoma, veoma prihvatljiv.
Cena (sa PDV-om): Uzorak
Kontakt: LG, www.lg.rs 

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!