Friday, July 19, 2024
HomeRedLjubav & SeksLjubav je slepa zbog hormona

Ljubav je slepa zbog hormona

Ljubav je slepa zbog hormona, otkrili su Britanski naučnici. Istražitelji iz Bristola su proučavali parove koji su u srećnoj vezi ili braku. Njima je, dok su posmatrali fotografiju partnera, skeniran mozak i tom prilikom je ustanovljeno da im je uvećana aktivnost u delovima mozga gde se nalaze receptori za hormon oksitocin.
Inače, njegov nivo naglo raste pri seksualnom uzbuđenju, a to ima niz posledica, pre svega jača poverenje među partnerima, ublažava strah i nervozu i na taj način olakšava emotivno povezivanje sa drugom osobom.
Skeniranje mozga kod zaljubljenih parova na početku veze pokazalo je zbog čega smo tada “slepi” za mane partnera i sve vidimo u najlepšem svetlu. U periodu najjače zaljubljenosti povećana je aktivnost u delu mozga zaduženom za dobro raspoloženje i ushićenost, a to u velikoj meri ugrožava naše rasuđivanje i ne dozvoljava nam da objektivno sagledamo neku osobu ili situaciju.
Anđelika Teodoridu, profesorka psihologije na Univerzitetu u Bristolu objašnjava, da kad hormon oksitocin krene kroz krvotok tera nas da sve osobe oko nas posmatramo samo u pozitivnom svetlu.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!