Monday, December 4, 2023
HomePorodicaBebeMajkama je miris beba kao droga

Majkama je miris beba kao droga

Majke ponekad uzmu svoju slatku bebu u naručje i prosto “požele da je pojedu”. Miris bebe kod žena izaziva iste senzacije kao dobra hrana – potvrdilo je istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Montrealu. Nežan miris bebe izaziva u majčinom mozgu takve hemijske reakcije da dopire do centara stvorenih za najsnažnije utiske: kao kada se jede izuzetno ukusna hrana ili ima seks.
Za majku, dopunjavaju kanadski naučnici koji su sproveli slično istraživanje, mirisanje bebine kože jeste jedinstveno zadovoljavanje jake želje. Nervni centri koji reaguju kada žena udahne bebin miris isti su oni koji se pale kada ljudi koji dobiju hranu nakon dugog gladovanja, pa čak i zavisnika kada dobiju drogu nakon duge apstinencije.
Pritom porast dopamina, poznatog i kao supstanca radosti, nije jednak kod majki i devojaka koji još uvek nisu postale majke. Naučnici su u svaku grupu svrstali po 15 žena i dali im da pomirišu pidžamice koje su tek skinute sa novorođenčadi. Iako bebe nisu bile njihove, majke su odmah odreagovale na miris beba, dok kod žena koje nemaju decu, nisu preterano reagovale.
 
Izvor: Blic-Žena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!