Thursday, September 28, 2023
HomeOrangeMarakeš - Marokanska metropola ludih žurki

Marakeš – Marokanska metropola ludih žurki

Posle Kazablanke, Marakeš je drugi najveći grad Maroka. Stare zidine, istorijska utvrdjenja, lude žurke, karavani kamila, šarenilo boja i mirisa… Doživite Marakeš, spoj nespojivog.

Poznat pod nazivom “crveni grad” i “biser juga”. Uz Fes, Meknes i Rabat ubraja se u 4 “kraljevska grada” Maroka. Nekadašnja prestonica Maroka, poznata po dobrom provodu i bogatoj istoriji.

Najživahniji i najupečatljiviji deo grada je trg Džema el fna. U jutarnjim satima trgovci ovde iznose tezge na kojima se može kupiti najrazličitija roba uz cenjkanje koje je obavezno. Noću se trg pretvara u ogromnu muzičku scenu gde se može čuti afrička muzika i gostujući di džejevi. U kafićima i restoranima na trgu možete popiti čaj ili kafu, probati neki od specijaliteta, dok alkohol ne služe. Pored trga u Marakešu treba videti i veliku džamiju čiji je minaret Kutubija visok 70 metara, rezervoare Menara, palate Bahija i El Badi i grobove Sa’adita.

Marakeš je poslednjih godina postao pravi hit i stecište slavnih pa se ovde danas mogu sresti poznati svetski glumci, modni kreatori, predstavnici mnogih monarhija ali i bivši kraljevi. Vrlo liberalna metropola za jednu islamsku zemlju. Grad sa mnogo klubova. Najbolji provod je u klubu Paša, koji po izgledu podseća na marokansko utvrdjenje, zatim u otmenom Niki biču ili jednostavno na nekoj od prelepih krovnih terasa u gradu.

Top 5

Medina – Pobegnite od energičnosti i užurbanosti trgova, i ovde pronadjite mir i spokoj u nekom od veličanstvenih spomenika.
Le Tobsil – Dragulj Marakeša, probajte kus-kus ili neki od specijaliteta u verovatno najboljem restoranu celog Maroka.
Šoping – Doživite uzbudljivo iskustvo kupovine u Marakešu uz obavezno cenkanje i neverovatnu ponudu roba.
Yves Saint Laurent bašta – Opustite se i uživajte u egzotičnim bojama ovog vrta.
Tradicionalni Hamman – Na kraju boravka, opustite se i priuštite sebi saunu, masažu ili neki drugi tretman.

UrbanStandard
UrbanStandard
Urban Standard, grupa entuzisata sa ciljem da prenesu neke od interesantnih vesti iz URBANE kulture. Sa osvrtom na muziku, it, ali i zivot oko nas.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!