Thursday, June 13, 2024
HomeGreenMitiseri i akne, kako se boriti?

Mitiseri i akne, kako se boriti?

Akne predstavljaju poremećaj kože koji se manifestuje bubuljicama i mitiserima – masnoćama unutar folikula kože, koje mogu biti otvorene (sa crnim vrhom) ili zatvorene (sa belom sadržinom). Prema nekim podacima, javljaju se kod skoro 80 odsto ljudi između 12 i 44 godina starosti i predstavljaju najčešći problem kože koji se tretira i leči. Nažalost, problematična koža i pojava akni ne predstavlja samo kozmetički problem, već se odražava i na emocionalno stanje i nivo samopoštovanja osobe koja ih ima.

Faktori rizika

Faktori koji doprinose pojavi akni podrazumevaju genetsku predispoziciju, masnu kožu, menstrualni ciklus, neravnotežu hormona i kandidijazu (gljivica kandida), a značajan je i uticaj stresa. Takođe, važna je i nezdrava (brza) ishrana, bogata hidrogenizovanim i zasićenim mastima, hemikalijama koje sadrže jod, kao i eventualni deficit određenih vitamina i minerala.

Ishranom protiv bubuljica

– unosite što više voća – ono ima visoku hranljivu vrednost i dosta vode
– uzimajte hranu bogatu biljnim vlaknima, koja stimulišu probavu i eliminaciju toksina
– unosite što više sirove hrane, koja pomaže da se koža brže čisti i regeneriše

– jedite hranu bogatu cinkom – školjke, soju, semenke bundeve, a tokom dana grickajte sirove orašaste plodove. Cink ima snažno antibakterijsko dejstvo i neophodan je za funkciju lojnih žlezda kože
– obezbedite dovoljan unos vitamina A, C, E, kao i esencijalnih masnih kiselina, omega 3 i omega 6
– pijte najmanje osam čaša vode dnevno

Izbegavajte

Izbegavajte alkohol, kofein, puter, sireve, čokoladu i fast fud, a trebalo bi izbaciti i mlečne proizvode, zbog mogućnosti alergijske reakcije.

Kako iscediti bubuljicu?

Očistite područje oko bubuljice ili mitisera, sterilišite iglu i lagano probušite vrh i istisnite ga vatom. Nemojte bušiti niti cediti bubuljicu pre nego što sazri. Takođe, nije dobro ni previše istiskivati bubuljicu, jer ćete tako samo pogoršati stanje.

Prirodnim lekovima protiv akni

– Ulje čajeveca ili lavande – tri puta dnevno direktno nanesite na akne da biste sprečili infekciju i ubrzali izlečenje već nastale bubuljice ili one koja je u fazi zrenja.
– Protiv bubuljica koje su vezane za menstrualni ciklus uspešan je tretman čajem od divljeg bibera. Ova biljka pomaže u regulaciji ženskih hormona, ali joj je potrebno vreme da počne da deluje, pa je za postizanje najboljih rezultata potrebno čaj konzumirati dva puta dnevno, u periodu od dva do tri meseca.
– Da biste otvorili i očistili pore, komadić vate umočite u sirće ili limunov sok i time namažite celu površinu problematične kože.
– Jedan od najstarijih narodnih lekova za uklanjanje bubuljica je mešavina meda i začina. Pomešajte kašičicu muskatnog oraščića u prahu sa kašičicom meda i nanesite je na bubuljice. Ovaj prirodni lek ostavite da deluje 20 minuta, pa ga isperite toplom vodom.
– Aloja vera je jedna od najlekovitijih biljaka za uklanjanje različitih problema kože. Tonik ili sveže isceđen sok iz lista aloje može biti izuzetno blagotvoran za lice.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!