Monday, July 15, 2024
HomeGreenPet najbržih načina da se rešite stomačnih tegoba

Pet najbržih načina da se rešite stomačnih tegoba

Gasovi, nadimanje, zatvor, grčevi, bolovi… Svako od nas povremeno ili često ima probleme sa stomakom, pa vam zato dajemo savete kako da se najlakše otarasite tih neprijatnosti

Stomačni problemi, bilo da su u pitanju gasovi, zatvor, dijareja ili sindrom iritabilnog debelog creva (IBS), često znaju da budu problem, pogotovo tokom ovih dana kada se hranimo drugačije i obilnije nego tokom godine zbog slava i praznika. Međutim, stručnjaci kažu da novi lekovi i sredstva mogu na brz i lak način da spreče bolove u stomaku. Isprobajte ovih pet, koji su se pokazali kao najdelotvorniji.

1. Šetnja

Vežba može biti poslednja stvar na umu kada vas boli stomak, ali hitra šetnja, od 10 do 15 minuta, može da učini čuda. Bez vežbanja creva postaju lenja, što upravo dovodi do grčeva i zatvora.

2. Akupresura

Stres je čest uzrok bolova u stomaku, a akupresura podstiče lučenje endorfina koji podstiče dobro raspoloženje, što vam pomaže da se opustite u situaciji kada osećate bol u stomaku. Probajte ovaj jednostavan trik: oko pet minuta nežno pritiskajte kružnim pokretima prstiju deo abdomena koji se nalazi četiri prsta širine iznad pupka.

3. Nemojte da se prejedate

Prejedanje može da pokrene bolove u stomaku, pa kada se to dogodi dajte vašem telu dugu i dobru pauzu od hrane. Ako ste imali povredu mišića, ne bi trebalo pogoršavati stvari. Isto važi i za bolove u stomaku. Pokušajte jednodnevnu dijetu koja se bazira na unosu tečnosti kao što su supa, voda ili sveži sokovi, koji su prava stvar kada preterate s hranom. Posle toga promenite navike i jedite manje porcije.

4. Pokušajte sa probioticima

Postoji nova nada za 20 odsto stanovništva koje pati od IBS, od kojih su većina žene. Istraživanja pokazuju da probiotici koji sadrže bifidobacterium infantis zaista doprinose olakšavanju svih simptoma koje izaziva IBS, kao što su zatvor, dijareja i bol u trbuhu.

5. Nađite vreme za čaj

Topla šolja čaja od nane može da učini čudo i pomogne vašim stomačnim mišićima da se opuste. Više puta rađena istraživanja sugerišu da ulja iz biljke nane deluju podjednako dobro kao i lekovi za lečenje IBS simptoma. Ako ne volite čaj, probajte kapi ulja od nane.

ZA IZBEGAVANJE – Deset najtežih namirnica za varenje

Pohovana piletina je puna masnoće jer se prži na ulju, pa je želucu teško da je svari. Kod onih koji imaju probleme s varenjem, masna hrana je posebno problematična jer može da izazove proliv i mučninu.

Ljuta hrana ili ljute papričice daju hrani izvanredan ukus, ali mogu da iritiraju digestivni sistem, pogotovo sluzokožu jednjaka. Rezultat je neprijatna gorušica posle jela.
Čokolada je vrlo čest uzrok prejedanja. U malim količinama ne predstavlja problem, ali u većim može da izazove zatvor. Svako ko pati od bolesti jednjaka trebalo bi da izbegava i male količine jer čokolada opušta jednjak, što podiže želudačne kiseline.
Svež luk, beli luk i praziluk su zdravi, ali ako ih konzumirate sveže mogu izazvati bol u stomaku. Kuvanjem se eliminiše dejstvo sastojaka koji su problematični.

Brokoli i svež kupus, koji su izuzetno zdravi, podjednako su teški za stomak jer izazivaju gasove. Ali ako ih kuvate ili blanširate, to je dovoljno da se i ti problemi reše.

Sok od limuna može da iritira jednjak, a u stomaku kisela pića mogu da izazovu druge probleme. Ako niste ništa jeli, vaš stomak je već pun kiseline, pa možete unosom kiselih sokova samo da izazovete bolove u stomaku, a zašećerenim kiselim pićima proliv.
Pire krompir zvuči kao najbenigniji za stomak, ali ako ste netolerantni na laktozu imaćete probleme pošto se pire pravi s mlekom ili mileramom.
Sladoled je problematičan za one koji su alergični na laktozu. Ako posle činije sladoleda osetite grčeve, nadutost i gasove, poruka je jasna. Ipak, neki sladoledi mogu biti teški za stomak i kod onih koji nisu alergični na laktozu jer sadrže mnogo masti koja se najduže zadržava u želucu.
Pasulj ima vrlo lošu reputaciju kada je reč o stomačnim problemima. Utvrđeno je da za varenje pasulja u organizmu postoje posebni enzimi, a ako ga ne jedete redovno, onda i nemate dovoljno tih enzima. Rezultat su gasovi i nadimanje.

Žvake bez šećera sadrže sorbitol koji može izazvati neprijatno gomilanje gasova u stomaku. Zato proverite pre nego što kupite žvake da li poseduju ovaj sastojak i u kojoj količini, jer organizam bez problema može da obradi dva do tri grama sorbitola, ali ne i više od toga.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!