Wednesday, July 17, 2024
HomeOrangeMonserat Kabalje u areni

Monserat Kabalje u areni

Španska operska diva, Monserat Kabalje održaće koncert u Beogradskoj areni 6. novembra u okviru svoje oproštajne turneje koja će trajati dve godine.

Na sceni Beogradske arene nastupiće uz pratnju simfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom čuvenog španskog dirigenta Hozea Koljada sa specijalnim gostima  Harisom Džinovićem i sopranom Snežanom Savičić Sekulić.

Ovo je poslednja prilika da uživo čujete jednu od najvećih diva jer je, na početku godine, Monserat izjavila da je vreme da se povuče u svojoj 80. godini nakon turneje na kojoj će posetiti sva mesta gde je ranije gostovala.

“Mislim da će tako nešto biti jako lep način zaokruživanja muzičke karijere koja je trajala 56 godina”, rekla je Kabalje.

Njen glas je jedan od najznačajnijih u istoriji muzike a njena senzitivnosti i vitalnost osvojili su milionsku publiku. Rođena u Barseloni, 12. aprila 1933. godine pod imenom Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folc, ova diva je svetsku slavu započela ulogom u Donicetijevoj operi „Lukrecija Bordžija” u Karnegi Holu, 1965. godine. I pored malo vremena da spremi glavnu ulogu, publika ju je već posle prve arije pozdravila dvadesetominutnim ovacijama!

Posle ovog uspešnog nastupa, usledili su nastupi u Metropoliten operi, veronskoj Areni, londonskom Kovent Gardenu, Milanskoj Skali i dr.

Nadimak „La Superba” koji nosi, predstavlja status apsolutne dive.

Repertoar Monserat Kabalje je ogroman – izvođenje blizu 90 različitih uloga niko do sada nije dostigao. Takođe, snimila je preko 80 albuma od čega su polovine kompletna operska dela.

Njene interpretacije Rosinijevih, Belinijevih i Donicetijevih opera pokazuju njen superiorni talenat, neprevaziđenu kontrolu disanja, izražajni pijanisimo i sjajne glumačke sposobnosti. Iako joj je lično najdraže izvođenje Norme iz 1974. godine, najpoznatija je njena arija „Vissi d’Arte” iz Pučinijeve opere „Toska”.

Monserat je studije započela u prestižnom “Conservatorio del Liceo” u Barseloni. Svoj debi imala je 1956. godine u Bazelu sa ulogom Mimi u Pučinijevim „Boemima”. Posle nastupa 1965. u Karnegi Holu, Monserat je brzo postala jedna od vodećih bel kanto soprana i od pozornice do pozornice, pevala je vodeće role od Belinija do Verdija i od Donicetija do Vagnera. Na vrhuncu karijere 1974. godine, pevala je u operama Aida, I Vespri Siciliani, Parisina D’Este i Norma u jednoj nedelji.

Monserat Kabalje je i UNESKO Ambasador dobre volje. Takođe, osnovala je fondaciju za pomoć siromšnoj deci a često organizuje humanitarne koncerte.

Širokoj masi poznata je i po saradnji sa pop pevačem Fredijem Merkjurijem iz grupe Queen sa kojim je 1988. godine snimila pesmu „Barselona” koja je kasnije postala himna letnjih olimpijskih igara u ovom gradu održanih 1992. godine. Kasnije je na polju popularne muzike sarađivala i sa Vangelisom na njegovom albumu „El Greco” a snimila je i brojne duete koji su se našli na albumu „Friends For Life” sa Brusom Dikinsonom, Džonijem Halidejem, Džonijem Loganom, Đinom Vanelijem i Helmutom Lotijem.

Hoze Kolado je jedan od najpoznatijih dirigenata današnjice. U karijeri dugoj trideset godina, nastupao je sa najpoznatijim svetskim orkestrima kao što su bečka, londonska i berlinska Filharmonija, Salcburg Mozarteum, orkestrom Boljšoj Teatra, London Royal Philharmonic, i dr.

Sarađivao je sa solistima kao što su Misha Maisky, Boris Belkin, Narciso Yepes, Joaquín Achúcarro, Dimitri Bashkirov, Yefim Bronfman, Gil Saham, André Wats, Heinrich Schiffs i operskim pevačima kao što su Jaime Aragall, Montserrat Caballé, Piero Cappuccilli, Ileana Cotrubas, Plácido Domingo, Edita Gruberova, Barbara Hendricks, René Kollo, Alfredo Kraus, Luis Lima, Eva Marton, Leo Nucci, Elena Obraztsova, Katia Ricciarelli.

Kao dirigent opera, nastupao je po svim svetskim festivalima i u operskim kućama kao što su  i Staatsoper i Konzerthaus Vienna, Metropolitan Opera i Carnegie Hall New York, Scala Milan, Arena di Verona, Teatro Regio Turin, Trieste, Bari, Pisa, Opéra de la Bastille Paris, Schauspielhaus Berlin, Munich, Zurich, Royal Albert Hall i Royal Festival Hall i London, Hampton Court Palace Festival, Birmingham Symphony Hall, Edinburgh Festival Theatre, i dr.

Kontakt: Beogradska arena, www.arenabeograd.com

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Stefan on Dva od jednom
Zorana on USB meda!
Slobodan on Multi mališan!